Aki szereti a padlizsánt, az a padlizsánkrémet is szereti szinte minden formájában. Ez az egyszerű padlizsánkrém tényleg minimális hozzávalókkal percek alatt elkészíthető, és nagyon finom.
Egy dolgot azért fontos megjegyezni. Ne várj olyan komplex ízeket, mint egy majonézes padlizsánkrém, egy babaganus vagy egy padlizsános zakuszka esetében. Ennek a padlizsánkrémnek az nagyszerűsége éppen az egyserűségében rejlik. Gyakorlatilag só, bors, olívaolaj, fokhagyma, és kész.
A legfontosabb hozzávaló
Mivel tényleg egy nagyon egyszerű padlizsánkrémről van szó, ezért a kevés hozzávaló minősége meghatározza a végső ízvilágot. Márpedig ebben a receptben a legmeghatározóbb íz a fokhagymán kívül az olívaolaj lesz.
A fokhagymával nem sok mindent tudunk tenni, legfeljebb a menyiségét tudod ízlés szerint változtatni.
Viszont az, hogy milyen olívaolajat használsz, nagyon is meghatározó lesz a recept egészére vonatkozóan.
Mindenképpen extra szűz olívaolajat használj, és ha lehet abból is minél inkább minőségit. Nem kell bele sok, tehát ettől nem lesz lényegesen drágább, az íze viszont sokkal finomabb tud lenni!
Padlizsánpüré előkészítése
Ebben a receptben a padlizsánkrém elkészítését a padlizsánpüréből kiindulva mutatom be. Ennek elkészítése a következő lépésekből áll:
- Süsd meg a padlizsánt, hagyományos sütőben 250 fokon kb. 35-45 perc alatt.
- Hagyd kihűlni, szedd le a héját és nyomkodd ki a levét.
- Aprítsd fel turmixgépben vagy esetleg késsel.
A padlizsánpüré készítéséről részletesen további tippeket a linkre kattintva olvashatsz.
Egyszerű padlizsánkrém
Hozzávalók
- 225 g padlizsánpüré kb. 600 g padlizsánból
- 1 gerezd fokhagyma
- 25 g olívaolaj extra szűz
- 3 g só
- őrölt feketebors ízlés szerint
Elkészítés
Padlizsánpüré előkészítése
- Süsd meg a padlizsánt, hagyományos sütőben 250 fokon kb. 35-45 perc alatt.
- Hagyd kihűlni, szedd le a héját, szedd ki a húsát és nyomkodd ki a felesleges levet, amit ereszt.
- Aprítsd fel turmixgépben,
- vagy esetleg késsel.
Padlizsánkrém összeállítása
- A padlizsánpüréhez add hozzá az olívaolajat, a fokhagymanyomóval átnyomott fokhagymát, a sót és a borsot. Keverd össze alaposan.
- Azonnal tálalható, bár nagyon jót tesz neki, ha néhány órát hűtőben áll.
rendszeresen készitem a padlizsán krémet és a sült valamint a rántott panirozott padlizsánt,,,Nagyon élvezhető ebédre uzsonnára olykor vacsorárra is
Piritos kenyéren remek reggeli vagy tizorai