A grúz (georgiai) gasztronómiában nagy szerepe van hol hideg, hol meleg kis adag fogásoknak, amiket egyszerre tesznek az asztalra. A grúz diós padlizsán tekercs (badrijani) egy ilyen, könnyen elkészíthető hideg előétel.

A fokhagymától és a diótól lesz nagyon egészséges is ez az étel, ami vendégváró falatkaként is remekül megállja a helyét egy ünnepi asztalon. Kicsit időigényes, ámde nagyon mutatós fogás, ami minden vendégségben biztos sikert arat.

Konyhai tippek a grúz diós padlizsán tekercshez

  • A padlizsánt mindig jól sózd be, és hagyd állni legalább egy fél órát, hogy a keserű lé ki tudjon belőle jönni.
  • Ne felejtsd el a papírtörlővel a keserű levet felitatni a padlizsánokról.
  • A padlizsánt minél vékonyabb szeletekre vágd, mert a sütés után fel kell majd tekerni a szeleteket.
  • A diós masszát vizes kézzel formázd, ha száraznak találod a tölteléket, akkor egy kicsi vizet még tehetsz hozzá.
  • A feltekert tekercseket tedd a hűtőbe legalább 1-2 órára, hogy az ízek összeérjenek.
  • Nekem ebből az adagból 15 db tekercs jött ki.
  • A fokhagymás diós masszából a felét használtam fel. A hűtőbe téve akár 4-5 napig eláll. Fagyasztóban akár 6 hónapig is.

Sütési tippek a grúz diós padlizsán tekercshez

  • Minél vékonyabbra vágod a padlizsán szeleteket, annál hamarabb meg fognak sülni a serpenyőben.
  • Ne használj túl sok olajat a sütéshez, mert a padlizsán szeletek megszívják magukat.
  • Szép aranybarnára süsd meg mindkét oldalát a padlizsánoknak, 2-3 percenként fordítsd meg őket.
  • Ha megsültek a padlizsán szeletek, vedd ki őket a serpenyőből, és tedd papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felitasd róluk.
  • Hagyd a padlizsán szeleteket teljesen kihűlni, mert úgy sokkal egyszerűbb velük dolgozni a tekercsek formázásánál.

Extra tipp a grúz diós padlizsántekercshez

  • A megmaradt fokhagymás diós masszát (125 g) fel tudod használni akár egy töltött csirkecomb töltelékének is.
  • Ha van egy kis időd, akkor az egész diót mielőtt ledarálod, száraz serpenyőben pirítsd meg egy kicsit. Extra ízt fogsz kapni.
  • Ha a fokhagymás diós masszád nem áll össze eléggé, nyugodtan tegyél hozzá vizet, hogy formázható legyen a töltelék.
  • Ha a vörösborecetet nem szereted, helyettesítheted friss citrom levével is.
  • Ha van otthon friss koriandered, akkor az őrölt koriander helyett, vághatsz a masszába azt is.
padlizsán-tekercs

Grúz diós padlizsántekercs

A grúz diós padlizsántekercs egy igazán finom és egészséges vendégváró előétel. Nagyon egyszerű az elkészítése.
5 from 1 vote
Előkészítés 20 perc
Főzési idő 20 perc
Elkészítési idő 40 perc
Course Appetizer, Előétel
Cuisine egészséges, Vegetáriánus
Adag 6

Ingredients
  

  • 3 db padlizsán
  • 250 g darált dió
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl étolaj
  • 6 evőkanál víz
  • 1/2 teáskanál vörösborecet
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 1/4 teáskanál
  • 1/2 teáskanál őrölt görögszéna (elhagyható)
  • 1 csipet cayenne bors (elhagyható)

Instructions
 

Padlizsán előkészítése

  • Mosd meg és vágd le a padlizsánok végét. Nem kell meghámozni.
  • Vágd hosszában 5-8 mm vékony szeletekre. Próbálj meg szép vékony szeleteket vágni, mert sütés után ezeket fel fogjuk tekerni.
  • A padlizsán szeleteket bőségesen szórd meg sóval, és legalább 30-60 percig hagyd állni.
  • Ha kiengedte a keserű levét, itasd fel papírtörlővel. Ezután jöhet a sütés.

Padlizsán sütése

  • Egy serpenyőben közepes lángon hevítsd fel az olajat. Nem kell sok olajat tenned, mert a padlizsán megszívja magát olajjal.
  • Süsd meg mindkét oldalukat szép aranybarnára. Ha elfogy a serpenyőben az olaj, akkor pótold.
  • Amikor mindkét oldala aranybarnára sült, a megsült szeleteket egy papírtörlővel bélelt tányérra szedd ki, majd tedd félre hűlni őket.

Töltelék összeállítása

  • Konyhai robotgépben daráld durva állagúra a diót. Tedd át egy másik tálba a ledarált diót. Ehhez fogjuk majd hozzáadni a többi fűszert.
  • A fokhagymát tedd bele az aprítógépbe a 6 evőkanál vízzel.
  • Addig turmixold ameddig egy fehér színű folyadékot nem kapsz.
  • Ezt a fokhagymás folyadékot add hozzá a darált dióhoz.
  • Keverd össze a darált diót a fokhagymás vízzel.

Töltelék ízesítése

  • Add hozzá a vörösborecetet, az őrölt koriandert, a sót a fokhagymás-diós masszához, majd keverd össze.
  • Ízlés szerint tehetsz bele görög szénát vagy cayenne borsot,én az utóbbit tettem bele, kicsit pikánssá teszi.

Padlizsán tekercs formázása

  • Vegyél egy szelet padlizsánt, a padlizsán szélére tegyél egy adag fokhagymás diós masszát. Vizes kézzel könnyebb formázni a masszát. Kicsit nyomkodd meg, mert úgy nem fog szétesni a töltelék formázás közben.
  • Kezdd el feltekerni a padlizsán szeletet, addig amíg a végén bezárul a tekercs. Nem szükséges fogvájóval rögzíteni, mert anélkül is szépen egyben marad.
  • Így kell kinéznie a felcsavart tekercsnek.
Kipróbáltad a receptet?Let us know how it was!