Ez a török lencsés padlizsánragu (más néven mualle) egy nagyon egyszerűen összeállítható fogás. Egészséges és laktató egytálétel, aminek pikáns ízét a gránátalma sűrítmény adja. Ha teheted, ne hagyd ki belőle, nem fogod megbánni.

Mivel van benne lencse, így szilveszterre/újévre is akár kitűnő vendégváró fogás lehet. A hagyomány szerint a lencse minden egyes szeme egy-egy pénzdarabot jelent. Aki az újév első napján lencsét eszik, annak a pénztárcája egész évben tele lesz.

Pár perc alatt elő tudsz készülni hozzá, és utána már csak a tűzhely végzi a dolgát. Még megkavarnod sem kell. 🙂

Leginkább az őszi- és téli estékre tudom elképzelni, amikor kinn hideg van, benn pedig a ragu illata bejárja az egész házat. Állítólag másnap finomabb íze van a ragunak, már aki ki bírja várni. 🙂

Szaftját friss kenyérrel illik tunkolni. Mennyei egytálétel, érdemes dupla vagy akár tripla adagot készíteni belőle.

Főzési tippek a török lencsés padlizsánraguhoz

  • A padlizsánt a sózás után mindenképpen hagyd állni legalább egy fél órát-órát, mert csak így tud eltávozni belőle a keserű lé, amit kienged.
  • Lencsének a sima hagyományos (barnászöld, sötétzöld) lencsét használd. Nem kell beáztatni főzés előtt. 15 percig elég előfőznöd, mert a raguban még fog puhulni a főzési idő alatt.
  • A paradicsomot legkönnyebben úgy tudod meghámozni, hogy bevágod az alját (teszel rá egy X-et) és leöntöd forró vízzel. Pár percet hagyod állni a vízben, és utána szépen le tudod húzni a héját.
  • Amikor a padlizsán már kiengedte a keserű levet, tedd bele a padlizsánokat egy szűrőbe, és mosd le őket. Itasd le róla a felesleges nedvességet papírtörlővel.
  • A rétegezést mindenképpen egy vastagfalú tapadásmentes edénybe tedd, mert nem kell kavargatni a ragut. Legalacsonyabb hőfokon hagyd, hogy szépen lassú lángon rotyogjon a ragud. Ha félsz, hogy leragad, akkor egy kicsit rázogasd meg oldalra.
  • Fedd le az edény tetejét, és hagyd hogy a tűzhely végezze a dolgát. Ne emelgesd a fedőt. A zöldségek engednek ki annyi nedvességet, hogy ne ragadjon le a ragu.
  • Hagyd, hogy 1,5-2 órát párolódjon a ragu, így fognak összeérni az ízek. A padlizsán így lesz krémes állagú a főzés végére.

Török lencsés padlizsánragu

Nagyon egyszerűen elkészíthető török egytálétel. Laktató és egyben egészséges fogás.
Előkészítés 15 perc
Főzési idő 1 óra 30 perc
Elkészítési idő 1 óra 45 perc
Fogás ebéd, Egytálétel, Vacsora
Konyha török
Adag 3

Hozzávalók
  

Padlizsánhoz

  • 1 db padlizsán (400 g)
  • 50 g lencse
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 tk. sűrített paradicsom
  • 0,5 db csípős paprika
  • 1 kávéskanál őrölt pirospaprika
  • 1 kávéskanál őrölt római kömény (elhagyható)
  • 1 csipet őrölt szegfűbors (elhagyható)
  • 1 dl olívaolaj
  • 3 evőkanál gránátalma sűrítmény
  • 5 g
  • 3 g őrölt bors

Elkészítés
 

Padlizsán előkészítése

  • A padlizsánt mosd meg, majd zöldséghámozóval hosszában húzz csíkot rajta. Minden második csíkot hagyd rajta. (zebracsíkos lesz)
  • Vágd félbe, majd a félbevágott padlizsánokat 4-5 csíkra vágd fel.
  • Majd ezeket 3-4 darabra vágd fel (nagyobb batonra, téglatest alakúra). Így körülbelül egy 5 cm hosszú és 2 cm széles padlizsán darabokat kapsz.
  • Az így kapott darabokat irdald be, és jól sózd be őket, hogy a keserű lé ki tudjon jönni belőle.
  • Amíg a padlizsán áll a sóban, a lencsét forrásban lévő vízben főzd elő, majd tedd félre hűlni.

Zöldségkeverék összeállítása

  • A hagymát aprítsd kockára, majd a fokhagymát is aprítsd fel.
  • A paradicsomot jobb hámozottan beletenni a raguba. Úgy tudod gyorsan meghámozni, ha a paradicsom alját bevágod, majd forró vízzel leöntöd és hagyod állni pár percet. Könnyedén le lehet húzni a héját a paradicsomnak.
  • Tedd külön edénybe a felaprított hagymát, fokhagymát, paradicsomot, csípős paprikát, és a fűszereket. (sűrített paradicsom, őrölt pirospaprika, só, bors)
  • Keverd össze a zöldségeket és a fűszereket. Ezzel a keverékkel fogjuk rétegezni a padlizsánt és a lencsét.

Rétegezés

  • Egy vastag aljú lábasba önts 3 evőkanál olívaolajat, hogy bevonja az alját az edénynek.
  • Első rétegnek az összekevert zöldségkeverék következik.
  • A zöldségkeverékre tedd rá a padlizsán darabokat, egy kört alakítva.
  • Aztán a padlizsánra tedd rá a kifőzött lencsét.
  • Ezután tegyél rá egy újabb réteg zöldségkeveréket.
  • Majd a megmaradt padlizsánt tedd rá.
  • Az utolsó réteg lencse jön.
  • Legvégül a megmaradt zöldségkeveréket öntsd rá. Minden réteget sózz és borsozz is meg.
  • A megmaradt olívaolajat, (az aljára már tettünk 3 evőkanalat belőle) öntsd rá a rétegekre.
  • Végezetül a 3 evőkanál gránátalma sűrítményt is locsold rá a ragura. Nagyon extra ízt kölcsönöz a gránátalma sűrítmény, ne hagyd ki belőle, ha teheted.

Főzés

  • Fedd le egy fedővel a rétegezett padlizsánt, és tedd fel a legalacsonyabb hőmérsékleten a gáztűzhelyre 1,5 órát „rotyogni”. Nem szabad megkeverni. Olyan főzőedényt válassz, (tapadásmentes bevonat) amiben nem ég le a ragud.
    Jó étvágyat hozzá!
Kipróbáltad a receptet?Let us know how it was!

Az eredeti receptet Mautner Zsófi honlapján találtam.