Ez a török lencsés padlizsánragu (más néven mualle) egy nagyon egyszerűen összeállítható fogás. Egészséges és laktató egytálétel, aminek pikáns ízét a gránátalma sűrítmény adja. Ha teheted, ne hagyd ki belőle, nem fogod megbánni.
Mivel van benne lencse, így szilveszterre/újévre is akár kitűnő vendégváró fogás lehet. A hagyomány szerint a lencse minden egyes szeme egy-egy pénzdarabot jelent. Aki az újév első napján lencsét eszik, annak a pénztárcája egész évben tele lesz.
Pár perc alatt elő tudsz készülni hozzá, és utána már csak a tűzhely végzi a dolgát. Még megkavarnod sem kell. 🙂
Leginkább az őszi- és téli estékre tudom elképzelni, amikor kinn hideg van, benn pedig a ragu illata bejárja az egész házat. Állítólag másnap finomabb íze van a ragunak, már aki ki bírja várni. 🙂
Szaftját friss kenyérrel illik tunkolni. Mennyei egytálétel, érdemes dupla vagy akár tripla adagot készíteni belőle.
Főzési tippek a török lencsés padlizsánraguhoz
- A padlizsánt a sózás után mindenképpen hagyd állni legalább egy fél órát-órát, mert csak így tud eltávozni belőle a keserű lé, amit kienged.
- Lencsének a sima hagyományos (barnászöld, sötétzöld) lencsét használd. Nem kell beáztatni főzés előtt. 15 percig elég előfőznöd, mert a raguban még fog puhulni a főzési idő alatt.
- A paradicsomot legkönnyebben úgy tudod meghámozni, hogy bevágod az alját (teszel rá egy X-et) és leöntöd forró vízzel. Pár percet hagyod állni a vízben, és utána szépen le tudod húzni a héját.
- Amikor a padlizsán már kiengedte a keserű levet, tedd bele a padlizsánokat egy szűrőbe, és mosd le őket. Itasd le róla a felesleges nedvességet papírtörlővel.
- A rétegezést mindenképpen egy vastagfalú tapadásmentes edénybe tedd, mert nem kell kavargatni a ragut. Legalacsonyabb hőfokon hagyd, hogy szépen lassú lángon rotyogjon a ragud. Ha félsz, hogy leragad, akkor egy kicsit rázogasd meg oldalra.
- Fedd le az edény tetejét, és hagyd hogy a tűzhely végezze a dolgát. Ne emelgesd a fedőt. A zöldségek engednek ki annyi nedvességet, hogy ne ragadjon le a ragu.
- Hagyd, hogy 1,5-2 órát párolódjon a ragu, így fognak összeérni az ízek. A padlizsán így lesz krémes állagú a főzés végére.
Török lencsés padlizsánragu
Hozzávalók
Padlizsánhoz
- 1 db padlizsán (400 g)
- 50 g lencse
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom
- 1 tk. sűrített paradicsom
- 0,5 db csípős paprika
- 1 kávéskanál őrölt pirospaprika
- 1 kávéskanál őrölt római kömény (elhagyható)
- 1 csipet őrölt szegfűbors (elhagyható)
- 1 dl olívaolaj
- 3 evőkanál gránátalma sűrítmény
- 5 g só
- 3 g őrölt bors
Elkészítés
Padlizsán előkészítése
- A padlizsánt mosd meg, majd zöldséghámozóval hosszában húzz csíkot rajta. Minden második csíkot hagyd rajta. (zebracsíkos lesz)
- Vágd félbe, majd a félbevágott padlizsánokat 4-5 csíkra vágd fel.
- Majd ezeket 3-4 darabra vágd fel (nagyobb batonra, téglatest alakúra). Így körülbelül egy 5 cm hosszú és 2 cm széles padlizsán darabokat kapsz.
- Az így kapott darabokat irdald be, és jól sózd be őket, hogy a keserű lé ki tudjon jönni belőle.
- Amíg a padlizsán áll a sóban, a lencsét forrásban lévő vízben főzd elő, majd tedd félre hűlni.
Zöldségkeverék összeállítása
- A hagymát aprítsd kockára, majd a fokhagymát is aprítsd fel.
- A paradicsomot jobb hámozottan beletenni a raguba. Úgy tudod gyorsan meghámozni, ha a paradicsom alját bevágod, majd forró vízzel leöntöd és hagyod állni pár percet. Könnyedén le lehet húzni a héját a paradicsomnak.
- Tedd külön edénybe a felaprított hagymát, fokhagymát, paradicsomot, csípős paprikát, és a fűszereket. (sűrített paradicsom, őrölt pirospaprika, só, bors)
- Keverd össze a zöldségeket és a fűszereket. Ezzel a keverékkel fogjuk rétegezni a padlizsánt és a lencsét.
Rétegezés
- Egy vastag aljú lábasba önts 3 evőkanál olívaolajat, hogy bevonja az alját az edénynek.
- Első rétegnek az összekevert zöldségkeverék következik.
- A zöldségkeverékre tedd rá a padlizsán darabokat, egy kört alakítva.
- Aztán a padlizsánra tedd rá a kifőzött lencsét.
- Ezután tegyél rá egy újabb réteg zöldségkeveréket.
- Majd a megmaradt padlizsánt tedd rá.
- Az utolsó réteg lencse jön.
- Legvégül a megmaradt zöldségkeveréket öntsd rá. Minden réteget sózz és borsozz is meg.
- A megmaradt olívaolajat, (az aljára már tettünk 3 evőkanalat belőle) öntsd rá a rétegekre.
- Végezetül a 3 evőkanál gránátalma sűrítményt is locsold rá a ragura. Nagyon extra ízt kölcsönöz a gránátalma sűrítmény, ne hagyd ki belőle, ha teheted.
Főzés
- Fedd le egy fedővel a rétegezett padlizsánt, és tedd fel a legalacsonyabb hőmérsékleten a gáztűzhelyre 1,5 órát „rotyogni”. Nem szabad megkeverni. Olyan főzőedényt válassz, (tapadásmentes bevonat) amiben nem ég le a ragud. Jó étvágyat hozzá!
Az eredeti receptet Mautner Zsófi honlapján találtam.
Ma ezt a ragut készitettük ebédre ,alma süritményünk nem volt de reszeltem 2 almát a többit a recept után készitettem. Szuper ebéd sikerült . A következöt dupla adagban fogjuk késziteni hogy maradjon más napra is.
Köszönjük a receptet.Aszalos Gábor