A padlizsánpüré az egyik legalapvetőbb recept, amit padlizsánból készíteni tudunk. Nem is recept tulajdonképpen, csak egy alaprecept, de mindenfajta padlizsánkrémnek az alapja.

Mindegy tehát, hogy hagyományos padlizsánkrémet, erdélyi padlizsánkrémet, zakuszkát vagy bármilyen saját padlizsánkrém receptet készítesz, előrször a pürét kell elkészíteni, és ezt tudod majd ízlés szerint tovább ízesíteni.

Padlizsánpüré készítésének lépései

A padlizsánpüré készítésének 3 nagyobb lépése van. Az egész padlizsánokat megsütjük, leszedjük a héjukat és kinyomkodjuk a nedvességet, majd pürésítjük.

Végeredményként kb. az eredeti mennyiség 40%-át kapjuk, ezzel érdemes számolni. Egy konkrét tesztben 589 g padlizsánt (ez volt a nyers súlya) sütöttem és pürésítettem, ebből 225 g padlizsánpüré lett.

Padlizsán sütése

A padlizsán sütése gyakorlatilag bármilyen sütőben lehetséges, erről külön is írok. A lényeg, hogy minél forróbb legyen a sütő, és egészben tedd bele a padlizsánokat. Érdemes egy késsel sütés előtt megszurkálni őket, hogy ne robbanjanak szét.

A sütési idő a hőmérséklettől és a padlizsán méretétől függ, de általában 30-60 perc szükséges hozzá.

Ha füstös ízt szeretnél a padlizsánkrémnek, akkor vagy gázlángon vagy grillen süsd az egész padlizsánokat.

Padlizsánpüré készítése 1

Padlizsán előkészítése

A padlizsán előkészítése alatt itt a megsütött padlizsán kezelését értem. Ez két főbb részből áll, mind a kettő nagyon fontos.

 1. A padlizsán szárát és héját eltávolítani. Ezt könnyű megtenni ha teljesen átsült a padlizsán, csak érdemes megvárni, amíg kicsit kihűl, mert különben könnyen megéget. Ráadásul ha pihen, akkor elkezd kifolyni a leve, ami segítség a második lépéshez.
 2. A padlizsánból kinyomkodni a nedvességet. Ez is egy szükséges lépés, ha finom padlizsánkrémet szeretnél, bár ez kicsit macerásabb. Kézben is lehet nyomkodni kisebb adagokban, vagy például a sült padlizsánt egy mélytányérban tartva egy másik mélytányérral. Szintén megoldás, hogy egy nagyobb vágódeszkán van a padlizsán, és egy másik vágódeszkával nyomkodod. A lényeg, hogy valamivel erőteljesen le kell nyomni a sült padlizsánok húsát, és hagyni a nedvességet kifolyni.
Padlizsánpüré készítése 2

Extra tipp: Használj egy szűrőt a padlizsán levének eltávolításához. Egyszerűen tedd bele a megsütött padlizsán húsát, és hagyd egy edény felett 1-2 órán keresztül lecsöpögni.

Sült padlizsán lecsöpögtetése szűrőben

Pürésítés

Maga a pürésítés az utolsó lépés, amikor a sült, és a nedvesség nagy részétől megfosztott padlizsánokból elkészítjük a pürét.

Ezt manapság legegyszerűbb turmixgépben vagy botmixerrel vagy hasonló géppel elkészíteni. A pürét lehet egészen finomra vagy darabosabbra hagyni, ez teljes mértékben ízlés kérdése.

Hagyományosabb módszer és szintén alkalmazható, ha nincs gép, hogy vágódeszkán éles késsel aprítjuk a padlizsánt. Ez tovább tart, de az eredmény ugyanúgy tökéletes lesz. A kést függőlegesen tartva, fel-le mozdulatokkal aprítsd a húsát a kívánt állag eléréséig.

Padlizsánpüré készítése 3

Régen az járta, hogy a padlizsánt nem érheti fém, mert akkor megkeseredik. Emlékszem akkoriban még fa vágódeszkán fa késsel aprítottam a húsát. Az én tapasztalatom az, hogy ez így vagy nem igaz, vagy ma már másféle padlizsánokat termesztenek, mert tökéletes marad az íze mixerben vagy fém késsel elkészítve is.

Padlizsánpüré felhasználása

A padlizsánpürét azonnal fel lehet használni bármilyen padlizsánkrém készítéséhez. Tipp: próbáld ki a Közel-keleten népszerű babaganus receptet is!

De a püré nagyon jól el is áll. Egyrészt zárt dobozban hűtőben néhány napig eltartható, így előre készülhetsz, ha nincs időd a krémet egyben elkészíteni. Bár meg kell jegyezni, hogy a krém elkészítése általában már csak az ízesítést jelenti, ami sokkal kevesebb idő, mint maga a püré.

Másrészt ebben az állapotban tökéletesen fagyasztható akár hónapokon keresztül is. Így egy nagyon jó megoldás, hogy egyszerre nagyobb mennyiségű pürét készítesz – ez a legidőigényesebb feladat -, kisebb dobozokban lefagyasztod, és akkor a padlizsánkrémet már egyszerű és gyors lesz összerakni.

Padlizsánpüré dobozban

Padlizsánpüré

Minden padlizsánkrém alapja
Előkészítés 5 perc
Főzési idő 45 perc
Elkészítési idő 50 perc

Hozzávalók
  

 • 1 kg padlizsán vagy igény szeirnti mennyiség

Elkészítés
 

 • A padlizsánokat szurkáld meg, és előmelegített forró sütőben a legmelegebb beállítással süsd meg addig, amíg teljesen megpuhulnak. Ez 30-60 perc a sütő hőmérsékletétől és a padlizsánok méretétől függően.
  Füstös íz eléréséhez grillen vagy gázlángon süsd a padlizsánt.
  Padlizsánpüré készítése 1
 • Hagyd kihúlni, szedd le a héját és a szárát. Nyomkodd ki belőlük amennyire csak tudod a nedvességet.
  Padlizsánpüré készítése 2
 • Mixerben vagy botmixerrel, esetleg vágódeszkán egy éles késsel pürésítsd a megfelelő állag eléréséig. Ha darabosabban szereted, akkor kevésbé, ha egészen pürésen, akkor jobban.
  Padlizsánpüré készítése 3
Kipróbáltad a receptet?Let us know how it was!