Itthon is sokak kedvence a híres erdélyi padlizsános zakuszka. Az zakuszka alapja ugyan a piros színű paprika, de a legtöbb változatban a padlizsán is megtalálható a hozzávalók között.

Ez a zakuszka recept igazán padlizsános, így mindenki szeretni fogja, aki a tojásgyümölcsöt kedveli. Többek között éppen a sütőben sülő padlizsán miatt a zakuszkának zseniális illata van már a sütés első negyedórájában, őszintén szólva már ezért megéri megcsinálni.

Próbáld ki te is ezt a nagyon finom padlizsános zakuszka receptet!

Zakuszka oldalról

Milyen paprika való a zakuszkába?

A zakuszka eredetileg kápia paprikából készül, ami Magyarországon is könnyen beszerezhető. Ha nincs kápia paprika, akkor érdemes piros színű kaliforniai paprikát használni, de mivel annak egészen más az íze, ezért én egy kicsit keverném minél sárgásabb vagy pirosasabb zöldpaprikával.

Fontos itt is elmondani, hogy egyénileg kísérletezz az ízekkel. Nem kell feltétlenül csak egyféle verziót csinálni, és ez a felhasznált paprikára is igaz.

Nekem például ennek a receptnek a készítésekor sajnos az egyik kápia paprika megadta magát még a csomagban, ezért egy darab TV paprikával helyettesítettem, ami az Imam Bayildi receptemből maradt.

Zakuszka készítése 1

Padlizsános zakuszka tippek

A paprikáknak sütéskor jó, ha elkezdenek feketedni. Ez gyorsabban megy, ha a sütőd felülről is melegít, vagy esetleg még grillfokozat is van rajta. Ha a receptben jelzett sütési idő végén még nem elég sültek, akkor tedd vissza őket pár percre.

Zakuszka készítése 2

A padlizsánoknak teljesen átsültnek és puhának kell lenniük, tehát inkább pár perccel tovább süsd őket, mintsem idő előtt kivedd a sütőből.

A zakuszka jellegét és állagát lényegesen befolyásolja, hogy milyen pépes benne a paprika és a padlizsán. Hagyományosan fa késsel aprították, és nem lett teljesen pürés. Robotgép vagy mixer esetén ha darabosabbra szereted, akkor csak nagyon kevés ideig, inkább csak egy-egy gombnyomásnyit aprítsd.

Füstös ízű padlizsános zakuszka készítése

A fentiek alapján ha füstös ízű padlizsános zakuszkát szeretnél, akkor a padlizsánokat és a paprikákat hagyományos, faszenes grillen készítsd el.

Ha nem áll ilyen rendelkezésedre, akkor jól tud működni a gázláng fölött való grillezés is. Bár erről a módszerről tudni kell, hogy mivel kb. egyenként tudod a padlizsánokat és a paprikákat sütni, ezért nagyon sokáig fog tartani, és rendkívül energiapazarló a mai gázárak mellett.

Zakuszka

Padlizsános zakuszka

Finom erdélyi padlizsános paprikakrém
Előkészítés 15 perc
Főzési idő 2 óra 35 perc
Elkészítési idő 2 óra 50 perc

Hozzávalók
  

 • 1,5 kg padlizsán
 • 800 g kápia paprika
 • 2 db hagyma közepes
 • 2 dl passzírozott paradicsom
 • 2 dl olaj
 • 7 g
 • ¼ tk. őrölt bors
 • 3 db babérlevél

Elkészítés
 

 • Melegítsd be a sütőt 220 fokra.
 • Tedd a paprikákat és padlizsánokat egy nagyobb tepsire vagy egy alufóliával bélelt rácsra, és tedd a sütőbe. A padlizsánokat érdemes megszurkálni vagy bevágni, hogy ne robbanjanak szét. Süsd első körben kb. 20 percig.
  Zakuszka készítése 1
 • Fordítsd meg a paprikákat és süsd ismét kb. 20 percig.
  Zakuszka készítése 2
 • Szedd a megsült paprikákat egy tányérra vagy tálra, és hagyd őket kihűlni. A padlizsánokat fordítsd meg a tepsin, és tedd be őket még kb. 25 percre a sütőbe.
 • Vedd ki a padlizsánt is a sütőből, és hagyd kihűlni. Utána szedd le a paprika és a padlizsán héját, a szárukat, a paprikának a magját is kapard ki.
  Zakuszka készítése 4
 • Egy turmixgépben vagy robotgépben pürésítsd a paprikát és a padlizsánt.
 • Tisztítsd meg és vágd fel apróra a hagymát. Egy nagyobb serpenyőben egy kevés olajon közepes lángon párold 6-8 percig üvegesre.
  Zakuszka készítése 6
 • Tedd a serpenyőbe a paprikát és a padlizsánt. Add hozzá a sót, a borsot, a babérlevelet, a passzírozott paradicsomot és az olajat. Keverd jól el, és alacsony-közepes lángon, rendszeresen megkeverve párold kb. 90 percig.
  Zakuszka készítése 7
 • A végén vedd ki a babérleveleket, és ízesítsd sóval, borssal, ha szükséges. Ellenőrizd az állagát, ha túl vizes, akkor még főzd pár percig. Ha elkészült, hagyd kihűlni. Tálald azonnal, vagy tárold hűtőben kb. egy hétig, illetve nagyobb mennyiség készítése esetén tartósítsd befőzőüvegekben.
Kipróbáltad a receptet?Let us know how it was!