Ennek a módszernek megvannak a maga nagyon érdekes előnyei és hátrányai is. A padlizsán sütése gázon egy jó módszer a grillezés helyettesítésére, a füstös ízek elérésére. De nagyon óvatosan kell csinálni!

Nézzük először a konkrét tippeket, hogy hogyan süsd meg az egész padlizsánt gázon, aztán az előnyöket és a hátrányokat!

Padlizsán sütése gázon

A padlizsán sütésének sok módja van. Az egyik, amikor közvetlenül a gázlángon sütjük. Nem ez a legegyszerűbb egy modern konyhában, de sokak számára az egyetlen módszer a grillezés füstös ízeinek eléréséhez, ami olyan sok padlizsánkrémben nagyon jól jön.

Természetesen ehhez a módszerhez egy gáztűzhelyre lesz szükséged. Azt javaslom, hogy minél nagyobb gázlángot használj, vagy ha több padlizsánt szeretnél sütni egyszerre, akkor akár több lángot is.

Ezen kívül egy konyhai fogóra is szükséged lesz, hiszen a forró padlizsánokat közvetlenül a gázláng fölött kell megfogni és megfordítani. Ezt nem akarod kézzel csinálni, de még egy konyhai kesztyű is elég tűzveszélyes erre a feladatra.

A padlizsánt egészben, szárával együtt tedd a gázra. Ez okozhat nehézséget a padlizsán méretétől és a gázrács formájától függően. Nincs szükség a padlizsánt megszurkálni. Egyrészt jó, ha kicsit a saját gőzében puhul a húsa, másrészt a gázon szétég annyira a héja, hogy nem fog szétrobbanni, mint a sütőben sült padlizsán esetében előfordulhat.

Egyszerűen kapcsold be a lángot a padlizsán alatt kb. közepesre. Hagyd, hogy a padlizsán elkezdjen sülni, pirulni. Tulajdonképpen égni, legalábbis ami a héját illeti. De itt most pont ezt szeretnénk, ez fogja a tökéletes füstös ízeket belevarázsolni a tojásgyümölcsbe.

4-5 percenként forgasd meg egy konyhai fogóval, hogy minden oldalát érje a gáz. Tényleg az a cél, hogy szétégjen a héja. Akkor jó, akkor fordíthatod, ha az egyik oldalon a padlizsán héja már elszenesedett. Nagyon vigyázz, hiszen a gáz folyamatosan megy alatta, és az nagyon forró!

Padlizsán sütése gázon 1

Érdemes forgatás közben arra is figyelni, hogy a vastagabb alsó részét tovább érje a láng. Ott ugyanis sokkal nehezebben sül át, mint a szár környéke, ahol általában vékonyabb a padlizsán.

Sütési idő

A padlizsánok gázon a méretüktől és a gázláng erősségétől függően kb. 15-25 perc alatt sülnek meg.

Érdemes folyamatosan figyelni őket, nem magukra hagyni. Akkor jó, ha a héja minden oldalon elszenesedett, és maga a padlizsán fogásra már teljesen puha, gyakorlatilag nagyon nehéz megtartani a konyhai fogóval. Sokszor elmondom, és ez erre a módszerre is igaz, hogy a padlizsánt túlsütni nem nagyon lehet, de annál nincs rosszabb, mint amikor nincs eléggé átsülve, és nem puha a húsa.

Gázlángon sült padlizsán

Gázlángon sült padlizsán felhasználása

Ha a padlizsán elkészült, hagyd kihűlni. Utána szedd le a héját, és magát a húst kezeld úgy, ahogy a padlizsánpüré készítése cikkemben leírtam.

A héját viszonylag könnyű lesz leszedni, hiszen ha eléggé megsütötted, akkor elválik a húsától. Használj egy kanalat, hogy a kettőt elkülönítsd. Ízlés szerint nem baj, ha valamennyi marad a húsában az égett héjdarabokból. Ez később az aprításnál úgyis sokkal kisebb darabokra esik, viszont további füstös ízt kölcsönöz majd a végső ételnek.

Gázlángon sült padlizsán húsa

Padlizsán sütése gázon – előnyök

  • A gázon sütött padlizsánnak isteni füstös íze van. Ez nagyságrendekkel emeli néhány recept, elsősorban a padlizsánkrémek élvezeti értékét.
  • Ráadásul faszenes grill hiányában ezt az ízvilágot csak gázon sütéssel, vagyis ezzel a módszerrel lehet elérni.
  • Nagyon gyors módszerről van szó, igazából ha csak kevés padlizsánt sütünk, akkor talán a leggyorsabban így lehet elkészíteni. Gázlángtól és padlizsántól függően akár 15-20 perc alatt kész, a sütőben sokkal több időre van ennél szükség.
  • Nem utolsósorban pedig fontos megjegyezni, hogy sütés közben isteni illatok lengik be a konyhát. Mintha csak szabadtűzön grilleznél, pontosan olyan élmény lesz a konyhában járkáni, ha a padlizsán gázon sül.

Padlizsán sütése gázon – hátrányok

  • Ebből ered rögtön a módszer első hátránya. Hogy ugyanis az illatok mégha isteniek is, alapos szellőztetésre van szükség utána. Márpedig a lakás és a konyha elrendezésétől függően az már nem annyira jó, ha még másnap is füstös illatú a nappali vagy a ruhánk.
  • Ez a módszer drága. Különösen a mai gázárak mellett tudni kell, hogy gyakorlatilag csak 2 db padlizsán sütéséhez is közepes lángon megy egy nagy gázégő 20 percen keresztül.
  • Részben veszélyes is. Nem annyira, hogy ne lehessen megcsinálni, de oda kell figyelni. Az ember a nyílt lángon forgat egy padlizsánt, ez nagyobb figyelmet igényel, mint csak betenni a sütőbe.
  • Koszos lesz tőle minden. Igen, készülj fel a gáztűzhely azonnali takarítására, miután megsültek a padlizsánok.
  • Gáztűzhely kell hozzá. Na ez inkább egy adottság kérdése, de mégis így van. A padlizsán sütése gázon értelemszerűen csak akkor lehetséges, ha gáztűzhelyed van otthon. Más tűzhelyek esetében tehát ne is próbálkozz, nem fog működni.
Padlizsán sütése gázon