Ha egy nagyon finom krémes erdélyi padlizsánkrémet szeretnél enni, akkor ez a recept Neked szól.
Sokan azt hiszik, hogy csak Erdélyben lehet csak finom „vinetet” enni, de ez nem így van. Egy trükkje van csupán az elkészítésének. Ha van rá lehetőséged, akkor kinn grillezd meg a grillen (faszén fölött) a padlizsánokat.
Ha nincs rá mód, akkor benn a tűzhelyen vagy a sütőben. A lényeg, hogy szinte feketére süsd a padlizsán kérgét. Így kapja meg azt a füstös ízt amit olyan sokan szeretnek.
A krémességért a frissen készített házi majonéz felel. Lássuk, hogy én, hogy készítem.
Padlizsán sütési hőmérséklet és sütési idő
- Sütési hőmérséklet: 200 fok
- Sütési idő: 1 óra
Sütési tippek a majonézes erdélyi padlizsánkrémhez
Ez egy nem túl bonyolult recept, csak néhány dolog van, amire ha odafigyelsz, akkor egy nagyon finom, krémes padlizsánkrémet tudsz készíteni.
- A padlizsánt ne felejtsd el megszurkálni, mielőtt beteszed a sütőbe, mert ha nem így teszel, akkor akár fel is robbanhat a sütőben, ugyanis a felszabaduló gőz nem tud eltávozni belőle.
- A másik dolog, hogy a padlizsánt fa vagy műanyagkéssel pépesítsd, mert ha oxidálódik, akkor nem lesz olyan szép színe.
- Ebben a receptben házi majonézt készítünk a padlizsánkrémhez. A legjobb ha van otthon házi tojás, mert abból lesz igazán finom a majonézed. Azt ne felejtsd el, hogy a tojásnak és az olajnak is szoba hőmérsékletűnek kell lenni, mert úgy tudsz igazán jó majonézt készíteni.
- A legutolsó tanácsom,(igaz, nagyon nehéz betartani 🙂 ),de várd meg amíg összeérnek az ízek. Teljesen más lesz az íze egy olyan padlizsánkrémnek, ami 4-5 órát pihent a hűtőben. De még jobb ha másnap fogyasztod. 🙂
Extra tippek a legfinomabb majonézes erdélyi padlizsánkrémhez
Ha valaki meghallja ezt a szót, hogy padlizsánkrém, akkor rögtön Erdély jut eszébe, és az erdélyi vendégszeretet. Többször jártam már Erdélyben, és tény, hogy ott ettem eddig a legfinomabb padlizsánkrémet. Friss pirítósra kenve mennyei előétele bármilyen főfogásnak.
Van néhány extra tippem, ha egy kicsit fel akarod gyorsítani a padlizsánkrém készítését.
- Ha van otthon turmixgéped, vagy késes aprítód, akkor nyugodtan használd őket. Nem csak gyorsabb leszel velük, de kicsit „habosabb” lesz a padlizsánkrémed.
- A másik tippem, ha a majonézt nem szeretnéd kézzel kikeverni, azt is el tudod készíteni botmixerrel. A lényeg, hogy szobahőmérsékletű legyen minden. Általában 1 db tojássárgája 1-1,5 dl olajat „vesz fel”.
- Ízesítésnél használhatsz nyers hagymát, de ha valaki nem szereti az ízét, meg is dinsztelheti előtte. Fokhagymával ugyanez a helyzet. Ebben a receptben nem is használok, mert nekem nagyon elviszi a füstös ízvilágot a fokhagyma erős íze.
Erdélyi padlizsánkrém majonézzel
Hozzávalók
- 800 g padlizsán
- 20 g vöröshagyma
- 2 ml extra szűz olívaolaj
- 2 g só
- 1 g őrölt bors
Majonézhez
- 1 db tojás sárgája
- 1 dl étolaj
- 1 tk. mustár
Elkészítés
- Szurkáld meg a padlizsánt több helyen, így a gőz szabadon tud távozni majd sütés közben.
- Tedd be a megszurkált padlizsánokat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
- Süsd 200 fokon alsó felső sütésen legalább 1 órát. Ha úgy látod, hogy nem elég barna, vedd fel 220-230 fokra a sütőt és süsd még 10-15 percet.
- Hámozd le a padlizsánok héját, majd tedd őket szűrőbe, hogy a keserű lé kicsepegjen belőle. 1 órát hagyd őket csepegni.
- Miután lecsepegett a padlizsán, utána egy fa késsel pépesítsd apróra. Ha nincs otthon fa késed, a műanyag kés is jó. De ha nagyon krémesre szeretnéd, használhatsz késes szeletelőt, vagy botmixert.
- Ezután jön az ízesítés. A legegyszerűbb változatban, csak só, bors, pici olívaolaj és vöröshagyma kerül. Valaki nyersen teszi bele a hagymát, valaki dinsztelve.
- Miután megvan az alap padlizsán pürénk, ehhez fogjuk hozzáadni a házi majonézt. Írom is, hogy hogyan készítsd el.
- 1 tojássárgájához tegyél egy pici mustárt. Ezután nagyon óvatos mozdulatokkal, nagyon vékony sugárban kezdjük el hozzáadni az olajat a sárgájához, vigyázva hogy ne csapódjon ki az olaj. Légy türelmes, a végeredmény egy nagyon szép, habos és krémes állag.
- Ezután keverd össze az össze pürésített padlizsánt a házi majonézeddel, és kész van a krémes állagú, nagyon finom erdélyi padlizsánkrémed.
Nagyon jó recept, köszönöm! Mindenkinek ajánlom!