Az egészben sütött padlizsán elkészítésének leginkább hagyományos, és talán egyik legegyszerűbb módja a padlizsán sütése sütőben.

Ez a módszer mindenki számára elérhető, hiszen sütő szinte minden konyhában van. Nagyon egyszerű, mert a padlizsánt szó szerint csak berakjuk a sütőbe, és kivesszük, amikor elkészült. Relatív hátránya, hogy elég sokáig tart a sütés, valamint a sütőben ez a folyamat így elég sok energiát fogyaszt.

Az egészben sütött padlizsán pedig kiváló alapanyag padlizsánpüré elkészítéséhez, amiből a nagyon népszerű és finom padlizsánkrémek készíthetők. A sült padlizsán felhasználásáról a linkre kattintva olvashatsz.

A legfontosabb tipp

A padlizsán sütése sütőben rendkívül egyszerű, lényegében csak egyetlen dologra kell vigyázni. Mivel a padlizsán sütés közben hajlamos a benne fejlődő gőztől felpuffadni és kidurranni, ezért mindenképpen szurkáld meg, vagy vágj bele kereszteket egy éles késsel sütés előtt.

Padlizsán sütés előtt

Sütési hőmérséklet

A padlizsán sütése bármilyen formában rendkívül sok hőt igényel, ezért sütőben sütés esetén gyakorlatilag a legfontosabb tipp, hogy a legmagasabb fokozaton süsd.

Ez a legtöbb modern elektromos sütő esetében 250 fok körüli hőmérséklet. Ha gázsütőd van, akkor tekerd a legmagasabb fokozatra. Ha van légkeverésed, azt is kapcsold be.

Érdemes a sütőt a padlizsán behelyezése előtt előmelegíteni, a sütési idő is jobban kalkulálható így.

Sütési idő

A sütési idő nagyon függ a padlizsánok méretétől és a sütőd maximális hőmérsékletétől.

Én 35 percig sütöttem a képen látható padlizsánokat 250 fokon légkeveréssel, és tökéletesek lettek. Nagyobb padlizsánok vagy alacsonyabb hőfok esetén a sütés tovább tart.

Akkor jó, ha teljesen összeesett, a héja ráncos, és a padlizsán húsa teljesen puha, semilyen rugalmasság vagy keménység nincs benne. Optimális esetben kellemesen átható padlizsánillat tölti be a konyhát már sütés közben is, de a sütőajtó kinyitása után mindenképp.

Sütőben sült padlizsán

Általánosságban elmondható, hogy a padlizsánt inkább 5 perccel tovább süsd, mint kevesebb ideig. Baja nem lesz ha túlsöütőd, pár perc alatt egészen biztosan nem. Az esetleg jó értelemben kicsit égett íz amúgy is inkább hozzáad majd a végeredmény élvezeti értékéhez, hiszen például a füstös sült padlizsán nem véletlenül annyira népszerű. Ezzel szemben ha nem sütöd meg eléggé, akkor a nem teljesen átpuhult padlizsán gyakorlatilag felhasználhatatlan.

További tippek padlizsán sütőben sütéséhez

A padlizsénokat egy hagyományos tepsire tedd, a fent írt szurkáláson kívül semmilyen extra törődést vagy előkészítést nem igényelnek.

Padlizsán előkészítése sütőben sütéshez

Érdemes a tepsire egy sütőpapírt tenni, ami később a takarítást segíti. A padlizsán anélkül is megsül, de a leve általában kifolyik, és sokkal könnyebb a sütőpapírt egyszerűen kidobni, a tepsit áttörölni egy nedves ruhával, mint az egészet elmosogatni.

Félidőben érdemes a padlizsánokat megfordítani, hogy egyenletesebben süljenek, bár ez nem feltétlenül szükséges. Mindenképpen használj konyhai kesztyűt ehhez, mert nagyon forrók a sütőben a padlizsánok.