A padlizsán sütése egészben a legelső lépés bármilyen padlizsánkrém elkészítéséhez. Az egészben sütött padlizsánból először padlizsánpürét készítünk, aztán abból az ízlésünknek és kedvünknek leginkább megfelelő padlizsánkrémet.
Padlizsán egészben többféle módon süthető. Nézzük a lehetőségeket, kezdve talán a legegyszerűbbel és legnépszerűbbel. Az egyes sütési módoknál a linkekre kattintva további információkat találsz.
Két fontos tipp
Lényegében bármilyen módszerrel sütöd egészben a padlizsánt, két dologra érdemes figyelni:
- A padlizsán relatív nehezen sül. Tehát magas hőfokon és sokáig süsd. Igazából túlsütni nagyon nehéz, viszont ha nem sült át eléggé, akkor sok problémát okozhat a felhasználása. Tehát inkább egy kicsit tovább süsd, mintsem hamarabb vedd ki.
- A padlizsán egészben sütés közben hajlamos kidurranni a benne fejlődő gőztől. Ezért érdemes sütés előtt a héjába néhány X-et vágni, hogy ezen keresztül távozzon a felesleges gőz.
Egész padlizsán sütése sütőben
Az egészben sütött padlizsán elkészítésének leginkább hagyományos, és talán egyik legegyszerűbb módja a padlizsán sütése sütőben.
Ez a módszer mindenki számára elérhető, hiszen sütő szinte minden konyhában van. Nagyon egyszerű, mert az egész padlizsánt szó szerint csak berakjuk a sütőbe, és kivesszük, amikor elkészült. Relatív hátránya, hogy elég sokáig tart a sütés, valamint a sütőben ez a folyamat így elég sok energiát fogyaszt.
Az egész padlizsánt sütőben a lehető legmagasabb fokozaton süsd, ez általában 250 fok. Ha gázsütőd van, akkor tekerd a legmagasabb fokozatra. Ha van légkeverésed, azt is kapcsold be.
A sütési idő nagyon függ a padlizsánok méretétől és a sütőd maximális hőmérsékletétől. Én 35 percig sütöttem a képen látható padlizsánokat 250 fokon légkeveréssel, és tökéletesek lettek. Nagyobb padlizsánok vagy alacsonyabb hőfok esetén a sütés tovább tart.
Padlizsán sütése egészben forrólevegős-fritőzben
Az egészben sütött padlizsán elkészítésének egyik legegyszerűbb, és talán leggyorsabb módja a forrólevegős-fritőzben, azaz air fryerben sütés.
Ennek a módszernek gyakorlatilag csak előnyei vannak, kivéve talán egyetlen hátrányt. Ez pedig az, hogy a sütő kosara sokkal kisebb egy hagyományos sütőénél, ezért kevesebb padlizsán fér bele egyszerre.
A sütési idő részben függhet a padlizsánok méretétől, és kicsit magától a fritőztől is. Először érdemes 25 perccel kipróbálni 200 fokon, túlsütni nem igazán lehet ennyi idő alatt. Ha nem teljesen puha, akkor tedd még vissza 5-10 percre. A következő alkalommal pedig ez alapján már be tudod állítani a számodra legmegfelelőbb sütési időt.
Egész padlizsán grillezése
A padlizsán egészben grillen is süthető. A faszénen sütés az eredeti módszer az igazi füstös íz eléréséhez, ami nagyon jót tesz rengeteg padlizsánkrémnek, és például a közel-keleti babaganus ízvilágából nélkülözhetetlen.
Az egész padlizsánokat egyszerűen helyezd a grillrácsra az izzó faszénre. Mivel a padlizsánból nem csöpög ki zsiradék, ezért közvetlenül faszénen is süthető. Amikor az egyik oldalán gyakorlatilag megégett a héja, akkor egy grill fogó segítségével fordítsd meg, és ily módon süsd meg minden oldalát.
Az egész padlizsán grillezési ideje függ a méretétől, és még inkább a grill hőfokától. Általában 15-20 perc alatt sül meg.
A padlizsán természetesen gázgrillen is süthető, a faszenes grillezésnél leírtakhoz hasonló módon, magas hőfokon.
Padlizsán sütése egészben gázlángon
Az egész padlizsán sütése gázon egy jó módszer a grillezés helyettesítésére, a füstös ízek elérésére. De nagyon óvatosan kell csinálni!
A padlizsánt egészben, szárával együtt tedd a gázra. Ennél a módszernél nincs szükség a padlizsánt megszurkálni. Egyrészt jó, ha kicsit a saját gőzében puhul a húsa, másrészt a gázon szétég annyira a héja, hogy nem fog szétrobbanni.
Egyszerűen kapcsold be a lángot a padlizsán alatt kb. közepesre. Hagyd, hogy a padlizsán elkezdjen sülni, pirulni. Tulajdonképpen égni, legalábbis ami a héját illeti. De itt most pont ezt szeretnénk, ez fogja a tökéletes füstös ízeket belevarázsolni a tojásgyümölcsbe.
4-5 percenként forgasd meg egy konyhai fogóval, hogy minden oldalát érje a gáz. Tényleg az a cél, hogy szétégjen a héja. Akkor jó, akkor fordíthatod, ha az egyik oldalon a padlizsán héja már elszenesedett. Nagyon vigyázz, hiszen a gáz folyamatosan megy alatta, és az nagyon forró!
Az egész padlizsánok gázon a méretüktől és a gázláng erősségétől függően kb. 15-25 perc alatt sülnek meg.