Az egészben sütött padlizsán elkészítésének egyik legegyszerűbb, és talán leggyorsabb módja a forrólevegős-fritőzben, azaz air fryerben való sütés.

Ennek a módszernek gyakorlatilag csak előnyei vannak, kivéve talán egyetlen hátrányt. Ez pedig az, hogy a sütő kosara sokkal kisebb egy hagyományos sütőénél, ezért kevesebb padlizsán fér bele egyszerre. De ha nagyjából egy kg padlizsán alatt sütsz, akkor elkészül egyszerre. És még ha két részletben sütöd is a padlizsánt, a sütő bemelegítését is figyelembe véve még akkor is valószínűleg hamarabb elkészül, mint normál sütőben.

Az egészben sütött padlizsán pedig kiváló alapanyag padlizsánpüré elkészítéséhez, amiből a nagyon népszerű és finom padlizsánkrémek készíthetők. A sült padlizsán felhasználásáról a linkre kattintva olvashatsz.

A legfontosabb tipp

A padlizsán sütése forrólevegős-fritőzben rendkívül egyszerű, lényegében csak egyetlen dologra kell vigyázni. Mivel a padlizsán sütés közben hajlamos a benne fejlődő gőztől felpuffadni és kidurranni, ezért mindenképpen szurkáld meg, vagy vágj bele kereszteket egy éles késsel sütés előtt.

Padlizsán sütése forrólevegős-fritőzben 1

Sütési idő

A sütési idő részben függhet a padlizsánok méretétől, és kicsit magától a fritőztől is. Először érdemes 25 perccel kipróbálni 200 fokon, túlsütni nem igazán lehet ennyi idő alatt.

Ha nem teljesen puha, akkor tedd még vissza 5-10 percre. A következő alkalommal pedig ez alapján már be tudod állítani a számodra legmegfelelőbb sütési időt.

A képeken egy 600 g-os, vagyis elég nagy padlizsánt láthatsz, amit 25 percig sütöttem 205 fokon.

Padlizsán sütése forrólevegős-fritőzben 2