Az eredeti muszakát Görögországban készítik, de a törököknek is van egy rakott padlizsánja, amit kevesebben ismernek.
Ez egy népszerű és hagyományos étel Törökországban. A különbség a görög és török változat között, hogy ez egy paradicsomos változat, amiből a besamelt kihagyják, és talán ez teszi kicsit mássá.
A török muszaka (Moussaka) igen gazdaságosan elkészíthető, török eredetű étel. A sült végeket, a megmaradt főtt vagy párolt ürü- és birkahúsdarabokat (amelyek már tálalásra nem esztétikusak) használhatjuk fel. Ez is egy réteges étel, a hús mellett padlizsánt és más zöldségeket is tartalmazhat. Azonban erre az ételre is igaz, ahány ház, annyi szokás.
Elég időigényes étel, de hidd el megéri. Ha nincs időd a rétegezésre, akkor készítheted akár úgy, mint egy pörköltet, akkor friss kenyérrel vagy esetleg bagettel fogyaszthatod. Én most a rétegezett változatot mutatom be.
Sütési hőmérséklet és sütési idő
- Sütési hőmérséklet: 200 fok
- Sütési idő: 1 óra
Sütési tippek a török muszakához
- Az első és talán a legfontosabb dolog, hogy mindig hagyj időt, hogy a padlizsán kieressze a levét. Miután besózod, hagyd állni legalább 1 órát, és látni fogod mennyi keserű lé fog kicsepegni belőle.
- Ha nincs időd a padlizsánt panírozni, ezt a lépést ki is hagyhatod. A lényeg, hogy jó forró és bő olajban süsd a padlizsán szeleteket, mert így nem tudják megszívni magukat olajjal.
- A receptet én marha darált húsból készítettem, de aki szereti a birkát, készítheti abból is.
- Rétegezésnél a padlizsánt nem kell sózni, mert már a panírozás előtt megsóztuk.
- Ha spórolni akarunk egy kis időt, akkor úgy is lehet készíteni, hogy a két padlizsán réteg közé tesszük a húsos ragut. Én rétegeztem, mert így jobban vágható szeleteket tudtam kapni.
- A tetejére a sajtot ne sajnáljuk. Rakhatunk rá bármilyen sajtot, ami otthon van.
Török muszaka
Hozzávalók
Padlizsánhoz
- 1800 g padlizsán
- 5 g Só
- 200 g finomliszt
- 500 ml étolaj
Húsos raguhoz
- 800 g marha darálthús
- 160 g vöröshagyma
- 25 g olaj a pirításhoz
- 15 g fokhagyma
- 500 g passzírozott paradicsom (passata)
- 3 g őrölt feketebors
Rétegezéshez
- 10 g vaj
- 700 g málna paradicsom
- 250 g mozzarella
- 200 g reszelt parmezán sajt
Elkészítés
Húsos ragu elkészítése
- Első lépésként vágd fel a vöröshagymát apró kockákra, majd kezd el az olajon pirítani. 10-15 percig párold a hagymát.
- Miután a hagyma kicsit összeesett, nyomd rá a 2 gerezd fokhagymát. Párold addig, amíg a fokhagymának kijön a jellegzetes, fűszeres illata.
- Ezután add hozzá a darált húst, és párold legalább egy fél órán keresztül.
- Miután a hús kiengedte a levét, zsírjára pirítsd vissza a darálthúst, és tegyél hozzá sűrített paradicsomot. Ezután fűszerezd sóval, borssal és a babérlevelet is add hozzá.
- A húsos ragut pár percig még rotyogtatjuk és előkészülünk a padlizsánhoz.
Padlizsán előkészítése
- Első lépésként vágd fel a padlizsánokat 1 cm vastagra. Majd sózd be őket. Hagyd állni, hogy a keserű lé kijöjjön belőle. („kiizzadja” a padlizsán a só hatására)
- Itasd le róla, amit kiengedett a padlizsán, majd forgasd meg a lisztben és kezd el sütni bő olajban.
- Süsd a padlizsánokat szép pirosra, ezután már csak az összeállítás következik.
- A megsült padlizsánokból itasd fel a felesleges olajat.
Összeállítás
- Vajazd ki a jénait (34*28 cm), vagy tepsit, amibe a padlizsánt fogod rétegezni.
- Első réteg a megsült padlizsán lesz.
- A padlizsánra öntsd rá a húsos ragu felét.
- A következő réteg a felszeletelt paradicsom lesz.
- Majd még egy réteg darált hús, és paradicsom, a legtetejére pedig a mozzarella jön és a reszelt sajt.
- Kész van a rétegezés, mehet a sütőbe alul felül sütésre 180 fokon, 30-40 percre, amíg a sajt megpirul a tetején.
- Ha rápirult a sajt a tetejére, a legjobb ha hagyjuk kicsit langyosra hűlni, mert akkor tudjuk utána szépen szeletelni.
Igen ízletesre sikerült a profi recept alapján készített muszaka. Gratulálok a szakácsnak, még több ilyen jó receptet tőle!
A második réteg darált hús, padlizsán, stb… kimaradt….
Az 5.pontban benne van, hogy még egy réteg hús, padlizsán… képet nem tettünk be külön.