Go Back
+ servings
török-muszaka

Török muszaka

Magyar Szilvia
Igen gazdaságosan elkészíthető, török eredetű rakott padlizsán
Előkészítés 1 óra
Főzési idő 1 óra
Elkészítési idő 2 óra
Course ebéd, Egytálétel, Főétel
Cuisine török
Adag 6

Hozzávalók
  

Padlizsánhoz

  • 1800 g padlizsán
  • 5 g
  • 200 g finomliszt
  • 500 ml étolaj

Húsos raguhoz

  • 800 g marha darálthús
  • 160 g vöröshagyma
  • 25 g olaj a pirításhoz
  • 15 g fokhagyma
  • 500 g passzírozott paradicsom (passata)
  • 3 g őrölt feketebors

Rétegezéshez

  • 10 g vaj
  • 700 g málna paradicsom
  • 250 g mozzarella
  • 200 g reszelt parmezán sajt

Elkészítés
 

Húsos ragu elkészítése

  • Első lépésként vágd fel a vöröshagymát apró kockákra, majd kezd el az olajon pirítani. 10-15 percig párold a hagymát.
  • Miután a hagyma kicsit összeesett, nyomd rá a 2 gerezd fokhagymát. Párold addig, amíg a fokhagymának kijön a jellegzetes, fűszeres illata.
  • Ezután add hozzá a darált húst, és párold legalább egy fél órán keresztül.
  • Miután a hús kiengedte a levét, zsírjára pirítsd vissza a darálthúst, és tegyél hozzá sűrített paradicsomot. Ezután fűszerezd sóval, borssal és a babérlevelet is add hozzá.
  • A húsos ragut pár percig még rotyogtatjuk és előkészülünk a padlizsánhoz.

Padlizsán előkészítése

  • Első lépésként vágd fel a padlizsánokat 1 cm vastagra. Majd sózd be őket. Hagyd állni, hogy a keserű lé kijöjjön belőle. („kiizzadja” a padlizsán a só hatására)
  • Itasd le róla, amit kiengedett a padlizsán, majd forgasd meg a lisztben és kezd el sütni bő olajban.
  • Süsd a padlizsánokat szép pirosra, ezután már csak az összeállítás következik.
  • A megsült padlizsánokból itasd fel a felesleges olajat.

Összeállítás

  • Vajazd ki a jénait (34*28 cm), vagy tepsit, amibe a padlizsánt fogod rétegezni.
  • Első réteg a megsült padlizsán lesz.
  • A padlizsánra öntsd rá a húsos ragu felét.
  • A következő réteg a felszeletelt paradicsom lesz.
  • Majd még egy réteg darált hús, és paradicsom, a legtetejére pedig a mozzarella jön és a reszelt sajt.
  • Kész van a rétegezés, mehet a sütőbe alul felül sütésre 180 fokon, 30-40 percre, amíg a sajt megpirul a tetején.
  • Ha rápirult a sajt a tetejére, a legjobb ha hagyjuk kicsit langyosra hűlni, mert akkor tudjuk utána szépen szeletelni.

Notes

A török muszakánál is a legfontosabb szabály, hogy amikor besózod a szeletekre vágott padlizsánt, hagyd állni 1 órát, mert ilyenkor tud eltávozni belőle a keserű lé, amit kienged magából.
A másik fontos dolog, hogy a sütés után itasd le a felesleges olajat a padlizsánról.
Ha nem szereted a darált marhahúst, akkor azt lecserélheted más húsra is (bárány, sertés).
A sajtoknál is ugyanez a helyzet. Amit szeretsz, és ami otthon rendelkezésre áll, használd nyugodtan.
 
Kipróbáltad a receptet?Let us know how it was!