Ez egy nagyon egyszerű és finom rakott vegetáriánus étel. Ajánlom ezt a vegetáriánus muszakát azoknak, akik nem akarnak sok időt eltölteni a konyhában, de szeretnének egy finom és könnyű ételt készíteni.

Pár perc alatt elő tudod készíteni a zöldségeket, utána már csak a sütő végzi a dolgát. Bátran próbáld ki, ebben a receptben nincsen besamel mártás, helyette egy finom, lágy görög joghurt gondoskodik az étel szaftosságáról.

Vegetáriánus muszaka változat

A padlizsán szó hallatán, az emberek nagy részének a kinti nyári grillezés jut eszébe. Ilyenkor előtérbe kerül ez a finom és nagyon egészséges zöldség. A padlizsán felhasználásának rengeteg módja van. Párolhatjuk, süthetjük, főzhetjük, grillezhetjük, de nyersen nem fogyasztható.

A padlizsánkrém mellett talán az egyik legismertebb recept a rakott padlizsán vagy más néven muszaka. Az alap muszaka receptben az elősütött padlizsánokat rétegezzük a darált hússal, és krumplival, amit egy besamel mártással zárunk.

Én ezt a receptet egy kicsit leegyszerűsítettem, és kihagytam belőle a húst, így egy vegetáriánus változatot kaptam.

Amikor valaki meghallja ezt a szót hogy vegetáriánus, egy íztelen, semmilyen ízű ételre gondol. Pedig ha jól fűszerezünk és betartunk egy- két szabályt, egy jó rakott padlizsán is lehet finom hús nélkül.

Ezt a receptet a cookpad oldalán találtam. Megtetszett, mert első olvasásra egy könnyed, egészséges, akár vacsorára is beilleszthető, nem túl bonyolult étel.

Egy két dolgot változtattam benne (receptben rátérek majd), de lássuk, hogyan készítem én el ezt a nagyon finom vegetáriánus rakott padlizsán változatot.

Konyhai tippek a vegetáriánus muszakához

  • A padlizsánt a rétegezés előtt be szoktam sózni, hogy a benne lévő keserűséget ki tudja ereszteni a zöldség.
  • Amíg áll a besózott padlizsán, addig a többi zöldséget fel tudod szeletelni.
  • A sütőt már a zöldségek szeletelése előtt is bekapcsolhatod, mire az összes hozzávalót felvágod, már csak be kell tolnod őket a sütőbe.
  • Amíg sülnek a zöldségek, a mártást előre össze tudod keverni, így összeérnek az ízek.
  • A sajtokat is elő tudod készíteni, a fetát egyenlő nagyságú kockákra vágd, szép és mutatós lesz. A trappistát és parmezánt reszeld le. Használhatsz más sajtokat is, de a fetát ne hagyd ki, mert az adja a kicsit „görögös” beütést. 

További tippek a vegetáriánus muszakához

  • Ha bármelyik zöldséget nem szereted, akkor ki is cserélheted másra.
  • Én a salotta hagymát cseréltem le fehér hagymára, mert én jobban szeretem az ízét. De a kápia paprikát is lecserélheted kaliforniai paprikára akár.
  • A lényeg, hogy a zöldségeket együtt először elősütjük. A mártás fogja megadni az egész rakott padlizsán ízét.
  • A mártásba rakhatsz oregánót vagy bazsalikomot, ami egy kicsit „mediterránná” varázsolja ezt a vegetáriánus muszakát. Végtelen verzió, és ízesítés lehetséges, próbáld ki, ha tetszett ez a recept. Jó étvágyat hozzá!

Sütési hőmérséklet és sütési idő

  • Sütési hőmérséklet: 200 fok
  • Sütési idő: 30 perc

Vegetáriánus muszaka

Magyar Szilvia
Könnyed, egészséges, akár vacsorára is beilleszthető, nem túl bonyolult étel, ami gyorsan elkészíthető
Előkészítés 15 perc
Főzési idő 1 óra
Elkészítési idő 1 óra 15 perc
Fogás Egytálétel, Főétel, Vacsora
Konyha egészséges, tojásmentes, Vegetáriánus
Adag 3

Hozzávalók
  

Padlizsánhoz

  • 370 g padlizsán
  • 380 g cukkini
  • 120 g fehér hagyma
  • 95 g kápia paprika
  • 175 g koktélparadicsom
  • 100 g feta sajt
  • 180 g reszelt trappista sajt
  • 50 g parmezán
  • 5 g
  • 3 g őrölt bors

Mártáshoz

  • 300 ml görög joghurt
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 15 g fokhagyma

Elkészítés
 

Összeállítás

  • Vágd fel a padlizsánt és a cukkinit 1 cm vastagságú szeletekre, majd tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe, és sózd, borsozd meg, majd locsold meg olívaolajjal. Eredeti receptben 2 db padlizsán van, én csak 1 db használtam, mert felvágva nekem a többi zöldséghez képest elegendőnek bizonyult.
  • Süsd elő a zöldségeket 180 fokon alsó felső sütésen 30 percig, majd tedd rá a felkarikázott fehér hagymát és kápia paprikát. Told vissza az egészet 15 percre a sütőbe.
  • Ha letelt a 15 perc, vedd ki az megsült zöldségeket, és végezetül tedd rá a koktélparadicsomokat, hogy egy kicsit össze essen. A paradicsomokkal együtt tedd bele a felkarikázott fehér hagymát is.
  • 15 perc együtt sütés után, így kell kinézni az egybesütött zöldségeknek.
  • Következhet az összeállítás, rétegezés. Vegyél elő egy jénait vagy bármilyen hőálló tálat, amiben tudsz szépen rétegezni. (30*20 cm) Ez az adag 2-3 személynek elegendő mennyiség. Az első sorba rakd le a padlizsánt, majd rá a cukkinit.
  • A második sorba a kápia paprika jön a fehér hagymával, úgy ahogy sorrendben sütöttük a sütőben. Az eredeti recept salotta hagymát ír, én jobban szeretem a fehér hagyma ízét ezért ezt tettem bele.
  • Végül a megsült koktélparadicsomokat tesszük rá. Az eredeti recept konzerv koktélparadicsomot ír, én jobban szeretem a friss paradicsomot, így ezt lecseréltem.
  • Még egy sült zöldség réteg jön, majd a mártás a tetejére.

Mártáshoz

  • Mártáshoz a 300 ml görög joghurtba nyomjunk bele a 2 gerezd fokhagymát, 2 evőkanál olívaolajat tegyünk hozzá, majd facsarjuk bele a fél lime levét. Ízesítsük sóval, borssal. Itt az eredeti recept egész lime levet írt, de én nem szerettem volna nagyon savanyúnak, ezért csak a fél lime levét facsartam bele. Ezután öntsd rá az öntetet az összeállított zöldségekre.

Sütés

  • A rétegezés utolsó momentuma, hogy reszelt sajtokkal borítjuk be a rakott zöldségeket. Először a feta sajt, majd a trappista, és legvégül a parmezán.
  • Sütőbe tesszük az így összeállított vegetáriánus rakott padlizsánt, majd alsó felső sütésen 200 fokon 30 percig szép pirosra sütjük.
Kipróbáltad a receptet?Let us know how it was!