Az eredeti muszakát Görögországban készítik, de a törököknek is van egy rakott padlizsánja, amit kevesebben ismernek.

Ez egy népszerű és hagyományos étel Törökországban. A különbség a görög és török változat között, hogy ez egy paradicsomos változat, amiből a besamelt kihagyják, és talán ez teszi kicsit mássá.

A török muszaka (Moussaka) igen gazdaságosan elkészíthető, török eredetű étel. A sült végeket, a megmaradt főtt vagy párolt ürü- és birkahúsdarabokat (amelyek már tálalásra nem esztétikusak) használhatjuk fel. Ez is egy réteges étel, a hús mellett padlizsánt és más zöldségeket is tartalmazhat. Azonban erre az ételre is igaz, ahány ház, annyi szokás.

Elég időigényes étel, de hidd el megéri. Ha nincs időd a rétegezésre, akkor készítheted akár úgy, mint egy pörköltet, akkor friss kenyérrel vagy esetleg bagettel fogyaszthatod. Én most a rétegezett változatot mutatom be.

Sütési hőmérséklet és sütési idő

  • Sütési hőmérséklet: 200 fok
  • Sütési idő: 1 óra

Sütési tippek a török muszakához

  • Az első és talán a legfontosabb dolog, hogy mindig hagyj időt, hogy a padlizsán kieressze a levét. Miután besózod, hagyd állni legalább 1 órát, és látni fogod mennyi keserű lé fog kicsepegni belőle.
  • Ha nincs időd a padlizsánt panírozni, ezt a lépést ki is hagyhatod. A lényeg, hogy jó forró és bő olajban süsd a padlizsán szeleteket, mert így nem tudják megszívni magukat olajjal.
  • A receptet én marha darált húsból készítettem, de aki szereti a birkát, készítheti abból is.
  • Rétegezésnél a padlizsánt nem kell sózni, mert már a panírozás előtt megsóztuk.
  • Ha spórolni akarunk egy kis időt, akkor úgy is lehet készíteni, hogy a két padlizsán réteg közé tesszük a húsos ragut. Én rétegeztem, mert így jobban vágható szeleteket tudtam kapni.
  • A tetejére a sajtot ne sajnáljuk. Rakhatunk rá bármilyen sajtot, ami otthon van.
török-muszaka

Török muszaka

Magyar Szilvia
Igen gazdaságosan elkészíthető, török eredetű rakott padlizsán
Előkészítés 1 óra
Főzési idő 1 óra
Elkészítési idő 2 óra
Fogás ebéd, Egytálétel, Főétel
Konyha török
Adag 6

Hozzávalók
  

Padlizsánhoz

  • 1800 g padlizsán
  • 5 g
  • 200 g finomliszt
  • 500 ml étolaj

Húsos raguhoz

  • 800 g marha darálthús
  • 160 g vöröshagyma
  • 25 g olaj a pirításhoz
  • 15 g fokhagyma
  • 500 g passzírozott paradicsom (passata)
  • 3 g őrölt feketebors

Rétegezéshez

  • 10 g vaj
  • 700 g málna paradicsom
  • 250 g mozzarella
  • 200 g reszelt parmezán sajt

Elkészítés
 

Húsos ragu elkészítése

  • Első lépésként vágd fel a vöröshagymát apró kockákra, majd kezd el az olajon pirítani. 10-15 percig párold a hagymát.
  • Miután a hagyma kicsit összeesett, nyomd rá a 2 gerezd fokhagymát. Párold addig, amíg a fokhagymának kijön a jellegzetes, fűszeres illata.
  • Ezután add hozzá a darált húst, és párold legalább egy fél órán keresztül.
  • Miután a hús kiengedte a levét, zsírjára pirítsd vissza a darálthúst, és tegyél hozzá sűrített paradicsomot. Ezután fűszerezd sóval, borssal és a babérlevelet is add hozzá.
  • A húsos ragut pár percig még rotyogtatjuk és előkészülünk a padlizsánhoz.

Padlizsán előkészítése

  • Első lépésként vágd fel a padlizsánokat 1 cm vastagra. Majd sózd be őket. Hagyd állni, hogy a keserű lé kijöjjön belőle. („kiizzadja” a padlizsán a só hatására)
  • Itasd le róla, amit kiengedett a padlizsán, majd forgasd meg a lisztben és kezd el sütni bő olajban.
  • Süsd a padlizsánokat szép pirosra, ezután már csak az összeállítás következik.
  • A megsült padlizsánokból itasd fel a felesleges olajat.

Összeállítás

  • Vajazd ki a jénait (34*28 cm), vagy tepsit, amibe a padlizsánt fogod rétegezni.
  • Első réteg a megsült padlizsán lesz.
  • A padlizsánra öntsd rá a húsos ragu felét.
  • A következő réteg a felszeletelt paradicsom lesz.
  • Majd még egy réteg darált hús, és paradicsom, a legtetejére pedig a mozzarella jön és a reszelt sajt.
  • Kész van a rétegezés, mehet a sütőbe alul felül sütésre 180 fokon, 30-40 percre, amíg a sajt megpirul a tetején.
  • Ha rápirult a sajt a tetejére, a legjobb ha hagyjuk kicsit langyosra hűlni, mert akkor tudjuk utána szépen szeletelni.

Notes

A török muszakánál is a legfontosabb szabály, hogy amikor besózod a szeletekre vágott padlizsánt, hagyd állni 1 órát, mert ilyenkor tud eltávozni belőle a keserű lé, amit kienged magából.
A másik fontos dolog, hogy a sütés után itasd le a felesleges olajat a padlizsánról.
Ha nem szereted a darált marhahúst, akkor azt lecserélheted más húsra is (bárány, sertés).
A sajtoknál is ugyanez a helyzet. Amit szeretsz, és ami otthon rendelkezésre áll, használd nyugodtan.
 
Kipróbáltad a receptet?Let us know how it was!