Az eredeti muszaka (görög rakott padlizsán) sajnos egyáltalán nem felel meg a paleo ételekkel szemben támasztott kívánalmaknak: Krumplit, és besamel mártást is tartalmaz.

Így ez a verzió a fölösleges szénhidrátok nélkül készült, némi reszelt parmezán sajttal ízletesebbé téve. Ha gondolod, a paleo étrendbe illő édesburgonya szeletekkel (serpenyőben kevés olajon megsütve) dúsíthatod.

Paleo muszaka recept

  1. Melegítsd be a sütőt 200 fokra.
  1. A padlizsánokat vágd fel 1-1,5 cm-es szeletekre, tedd egy szűrőbe és jól sózd be. Én 75 dkg padlizsánhoz 2 ek. sót használtam, de mivel azt lemosod, bármennyi sót tehetsz rá. Tedd félre, hogy kieressze a levét.
A padlizsánokat vágd fel szeletekre
Sózd be a padlizsánszeleteket, hogy kieressze a levét
  1. Vágj fel apróra 1 fej hagymát, és pirítsd 4-5 percig közepes lángon 3 ek. olívaolajon.
Pirítsd meg a hagymát
  1. Add hozzá a darált húst, és néha megkeverve pirítsd, amíg a levét elfövi és kicsit megbarnul, ez 8-10 perc.
    Az eredeti muszaka darált marhahúsból készül, de sertésből is főzheted. A képen sertéshúsból készítettem.
Add hozzá a darált húst
Pirítsd meg kicsit a darált húst
  1. Öntsd fel 1 dl fehér borral, főzd el a levét 2 perc alatt.
Öntsd fel a fehérborral
  1. Ízesítsd a húsos keveréket: 3/4-1 tk. só, 1,5 tk. fahéj, 1 csipet bors nagyon ízletessé teszi. Adj hozzá még 4 evőkanál passzírozott paradicsomot (passata), vagy 2 tk. sűrített paradicsomot.
Ízesítsd a húsos keveréket. A fahéj teszi igazán göröggé.
  1. Öntsd fel 1 dl vízzel, és ismét hagyd, hogy a levét elfője és lepiruljon, ez 8-10 perc.
Paradicsommal és vízzel felöntve
Ismét hagyd, hogy elfője a levét
  1. Adj hozzá 1,5 ek. útifű maghéjat (Psyllium Husk), keverd el, öntsd fel 1,5 dl vízzel. Főzd 2 percig, amíg jobban besűrűsödik.
    Ez a hozzávaló nincs az eredeti muszakában. Azért van rá szükség, hogy kicsit összetartsa a húsos keveréket, és felszívja a szaftot, ami az eredeti változatban a krumpli feladata.
Add hozzá az útifű maghéjat
A paleo muszaka húsos szósza
  1. Mosd le a padlizsánokat folyó víz alatt, és szárítsd meg papírtörlőn vagy tiszta konyharuhán.
Most le és szárítsd meg a padlizsánszeleteket
  1. Adagonként 1,5-2 ek. olívaolajon pirítsd meg közepes-nagy lángon, oldalanként 3-4 percig.
Süsd meg a padlizsánszeleteket…
… mindkét oldalukon aranyszínűre
  1. Végül állítsd össze a rakott padlizsánt. Egy hőálló tál aljára fektesd le a padlizsánok harmadát. Ezen terítsd el a hús felét. Erre ismét harmadnyi padlizsán, majd a hús másik fele jön. Végül padlizsánszeletekkel fedd be.
  1. Szórd meg az 5 dkg reszelt parmezán sajttal, és tedd be a sütőbe.
Szórd meg a tetejét reszelt parmezán sajttal
  1. 25-30 perc alatt süsd meg pirosra a tetejét.
Süsd pirosra a tetejét!
  1. Vedd ki, és hagyd egy kicsit kihűlni. Frissen vagy akár melegítve tálald.

A muszaka még paleo változatban is egy elég tömény étel. De ettől függetlenül nagyon finom, az ízek tökéletes harmóniában vannak. Próbáld ki, és írd meg lent a véleményeknél, hogy ízlett!

Jó étvágyat!

Paleo muszaka tálban

Paleo muszaka

Szilágyi Balázs
Előkészítés 40 perc
Főzési idő 25 perc
Elkészítési idő 1 óra 5 perc
Course Főétel
Cuisine Paleo
Adag 2 adag

Hozzávalók
  

  • 500 g darált hús (sertés vagy marha)
  • 75 dkg padlizsán (2 közepes)
  • 1 fej hagyma
  • 3+6 ek. olívaolaj
  • 1 dl fehérbor
  • 3/4-1 tk. só + 2 ek. a padlizánok sózásához
  • 1,5 tk. fahéj
  • 1 csipet bors
  • 4 ek. passzírozott paradicsom (passata) vagy 2 tk. sűrített paradicsom
  • 5 dkg parmezán sajt
  • 1,5 ek. útifű maghéj (Psyllium Husk)

Elkészítés
 

  • Melegítsd be a sütőt 200 fokra.
  • A padlizsánokat vágd fel 1-1,5 cm-es szeletekre, tedd egy szűrőbe és jól sózd be. Én 75 dkg padlizsánhoz 2 ek. sót használtam, de mivel azt lemosod, bármennyi sót tehetsz rá. Tedd félre, hogy kieressze a levét.
  • Vágj fel apróra 1 fej hagymát, és pirítsd 4-5 percig közepes lángon 3 ek. olívaolajon.
  • Add hozzá a darált húst, és néha megkeverve pirítsd, amíg a levét elfövi és kicsit megbarnul, ez 8-10 perc.
  • Öntsd fel 1 dl fehér borral, főzd el a levét 2 perc alatt.
  • Ízesítsd a húsos keveréket: 3/4-1 tk. só, 1,5 tk. fahéj, 1 csipet bors nagyon ízletessé teszi. Adj hozzá még 4 evőkanál passzírozott paradicsomot (passata), vagy 2 tk. sűrített paradicsomot.
  • Öntsd fel 1 dl vízzel, és ismét hagyd, hogy a levét elfője és lepiruljon, ez 8-10 perc.
  • Adj hozzá 1,5 ek. útifű maghéjat (Psyllium Husk), keverd el, öntsd fel 1,5 dl vízzel. Főzd 2 percig, amíg jobban besűrűsödik.
  • Mosd le a padlizsánokat folyó víz alatt, és szárítsd meg papírtörlőn vagy tiszta konyharuhán.
  • Adagonként 1,5-2 ek. olívaolajon pirítsd meg közepes-nagy lángon, oldalanként 3-4 percig.
  • Végül állítsd össze a rakott padlizsánt. Egy hőálló tál aljára fektesd le a padlizsánok harmadát. Ezen terítsd el a hús felét. Erre ismét harmadnyi padlizsán, majd a hús másik fele jön. Végül padlizsánszeletekkel fedd be.
  • Szórd meg az 5 dkg reszelt parmezán sajttal, és tedd be a sütőbe.
  • 25-30 perc alatt süsd meg pirosra a tetejét.
  • Vedd ki, és hagyd egy kicsit kihűlni. Frissen vagy akár melegítve tálald.
Kipróbáltad a receptet?Let us know how it was!