A grúz (georgiai) gasztronómiában nagy szerepe van hol hideg, hol meleg kis adag fogásoknak, amiket egyszerre tesznek az asztalra. A grúz diós padlizsán tekercs (badrijani) egy ilyen, könnyen elkészíthető hideg előétel.
A fokhagymától és a diótól lesz nagyon egészséges is ez az étel, ami vendégváró falatkaként is remekül megállja a helyét egy ünnepi asztalon. Kicsit időigényes, ámde nagyon mutatós fogás, ami minden vendégségben biztos sikert arat.
Konyhai tippek a grúz diós padlizsán tekercshez
- A padlizsánt mindig jól sózd be, és hagyd állni legalább egy fél órát, hogy a keserű lé ki tudjon belőle jönni.
- Ne felejtsd el a papírtörlővel a keserű levet felitatni a padlizsánokról.
- A padlizsánt minél vékonyabb szeletekre vágd, mert a sütés után fel kell majd tekerni a szeleteket.
- A diós masszát vizes kézzel formázd, ha száraznak találod a tölteléket, akkor egy kicsi vizet még tehetsz hozzá.
- A feltekert tekercseket tedd a hűtőbe legalább 1-2 órára, hogy az ízek összeérjenek.
- Nekem ebből az adagból 15 db tekercs jött ki.
- A fokhagymás diós masszából a felét használtam fel. A hűtőbe téve akár 4-5 napig eláll. Fagyasztóban akár 6 hónapig is.
Sütési tippek a grúz diós padlizsán tekercshez
- Minél vékonyabbra vágod a padlizsán szeleteket, annál hamarabb meg fognak sülni a serpenyőben.
- Ne használj túl sok olajat a sütéshez, mert a padlizsán szeletek megszívják magukat.
- Szép aranybarnára süsd meg mindkét oldalát a padlizsánoknak, 2-3 percenként fordítsd meg őket.
- Ha megsültek a padlizsán szeletek, vedd ki őket a serpenyőből, és tedd papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felitasd róluk.
- Hagyd a padlizsán szeleteket teljesen kihűlni, mert úgy sokkal egyszerűbb velük dolgozni a tekercsek formázásánál.
Extra tipp a grúz diós padlizsántekercshez
- A megmaradt fokhagymás diós masszát (125 g) fel tudod használni akár egy töltött csirkecomb töltelékének is.
- Ha van egy kis időd, akkor az egész diót mielőtt ledarálod, száraz serpenyőben pirítsd meg egy kicsit. Extra ízt fogsz kapni.
- Ha a fokhagymás diós masszád nem áll össze eléggé, nyugodtan tegyél hozzá vizet, hogy formázható legyen a töltelék.
- Ha a vörösborecetet nem szereted, helyettesítheted friss citrom levével is.
- Ha van otthon friss koriandered, akkor az őrölt koriander helyett, vághatsz a masszába azt is.
Grúz diós padlizsántekercs
A grúz diós padlizsántekercs egy igazán finom és egészséges vendégváró előétel. Nagyon egyszerű az elkészítése.
Hozzávalók
- 3 db padlizsán
- 250 g darált dió
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl étolaj
- 6 evőkanál víz
- 1/2 teáskanál vörösborecet
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1/4 teáskanál só
- 1/2 teáskanál őrölt görögszéna (elhagyható)
- 1 csipet cayenne bors (elhagyható)
Elkészítés
Padlizsán előkészítése
- Mosd meg és vágd le a padlizsánok végét. Nem kell meghámozni.
- Vágd hosszában 5-8 mm vékony szeletekre. Próbálj meg szép vékony szeleteket vágni, mert sütés után ezeket fel fogjuk tekerni.
- A padlizsán szeleteket bőségesen szórd meg sóval, és legalább 30-60 percig hagyd állni.
- Ha kiengedte a keserű levét, itasd fel papírtörlővel. Ezután jöhet a sütés.
Padlizsán sütése
- Egy serpenyőben közepes lángon hevítsd fel az olajat. Nem kell sok olajat tenned, mert a padlizsán megszívja magát olajjal.
- Süsd meg mindkét oldalukat szép aranybarnára. Ha elfogy a serpenyőben az olaj, akkor pótold.
- Amikor mindkét oldala aranybarnára sült, a megsült szeleteket egy papírtörlővel bélelt tányérra szedd ki, majd tedd félre hűlni őket.
Töltelék összeállítása
- Konyhai robotgépben daráld durva állagúra a diót. Tedd át egy másik tálba a ledarált diót. Ehhez fogjuk majd hozzáadni a többi fűszert.
- A fokhagymát tedd bele az aprítógépbe a 6 evőkanál vízzel.
- Addig turmixold ameddig egy fehér színű folyadékot nem kapsz.
- Ezt a fokhagymás folyadékot add hozzá a darált dióhoz.
- Keverd össze a darált diót a fokhagymás vízzel.
Töltelék ízesítése
- Add hozzá a vörösborecetet, az őrölt koriandert, a sót a fokhagymás-diós masszához, majd keverd össze.
- Ízlés szerint tehetsz bele görög szénát vagy cayenne borsot,én az utóbbit tettem bele, kicsit pikánssá teszi.
Padlizsán tekercs formázása
- Vegyél egy szelet padlizsánt, a padlizsán szélére tegyél egy adag fokhagymás diós masszát. Vizes kézzel könnyebb formázni a masszát. Kicsit nyomkodd meg, mert úgy nem fog szétesni a töltelék formázás közben.
- Kezdd el feltekerni a padlizsán szeletet, addig amíg a végén bezárul a tekercs. Nem szükséges fogvájóval rögzíteni, mert anélkül is szépen egyben marad.
- Így kell kinéznie a felcsavart tekercsnek.
Kipróbáltad a receptet?Let us know how it was!