A grúz (georgiai) gasztronómiában nagy szerepe van hol hideg, hol meleg kis adag fogásoknak, amiket egyszerre tesznek az asztalra. A grúz diós padlizsán tekercs (badrijani) egy ilyen, könnyen elkészíthető hideg előétel.

A fokhagymától és a diótól lesz nagyon egészséges is ez az étel, ami vendégváró falatkaként is remekül megállja a helyét egy ünnepi asztalon. Kicsit időigényes, ámde nagyon mutatós fogás, ami minden vendégségben biztos sikert arat.

Konyhai tippek a grúz diós padlizsán tekercshez

  • A padlizsánt mindig jól sózd be, és hagyd állni legalább egy fél órát, hogy a keserű lé ki tudjon belőle jönni.
  • Ne felejtsd el a papírtörlővel a keserű levet felitatni a padlizsánokról.
  • A padlizsánt minél vékonyabb szeletekre vágd, mert a sütés után fel kell majd tekerni a szeleteket.
  • A diós masszát vizes kézzel formázd, ha száraznak találod a tölteléket, akkor egy kicsi vizet még tehetsz hozzá.
  • A feltekert tekercseket tedd a hűtőbe legalább 1-2 órára, hogy az ízek összeérjenek.
  • Nekem ebből az adagból 15 db tekercs jött ki.
  • A fokhagymás diós masszából a felét használtam fel. A hűtőbe téve akár 4-5 napig eláll. Fagyasztóban akár 6 hónapig is.

Sütési tippek a grúz diós padlizsán tekercshez

  • Minél vékonyabbra vágod a padlizsán szeleteket, annál hamarabb meg fognak sülni a serpenyőben.
  • Ne használj túl sok olajat a sütéshez, mert a padlizsán szeletek megszívják magukat.
  • Szép aranybarnára süsd meg mindkét oldalát a padlizsánoknak, 2-3 percenként fordítsd meg őket.
  • Ha megsültek a padlizsán szeletek, vedd ki őket a serpenyőből, és tedd papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felitasd róluk.
  • Hagyd a padlizsán szeleteket teljesen kihűlni, mert úgy sokkal egyszerűbb velük dolgozni a tekercsek formázásánál.

Extra tipp a grúz diós padlizsántekercshez

  • A megmaradt fokhagymás diós masszát (125 g) fel tudod használni akár egy töltött csirkecomb töltelékének is.
  • Ha van egy kis időd, akkor az egész diót mielőtt ledarálod, száraz serpenyőben pirítsd meg egy kicsit. Extra ízt fogsz kapni.
  • Ha a fokhagymás diós masszád nem áll össze eléggé, nyugodtan tegyél hozzá vizet, hogy formázható legyen a töltelék.
  • Ha a vörösborecetet nem szereted, helyettesítheted friss citrom levével is.
  • Ha van otthon friss koriandered, akkor az őrölt koriander helyett, vághatsz a masszába azt is.
padlizsán-tekercs

Grúz diós padlizsántekercs

A grúz diós padlizsántekercs egy igazán finom és egészséges vendégváró előétel. Nagyon egyszerű az elkészítése.
Előkészítés 20 perc
Főzési idő 20 perc
Elkészítési idő 40 perc
Fogás Appetizer, Előétel
Konyha egészséges, Vegetáriánus
Adag 6

Hozzávalók
  

  • 3 db padlizsán
  • 250 g darált dió
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl étolaj
  • 6 evőkanál víz
  • 1/2 teáskanál vörösborecet
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 1/4 teáskanál
  • 1/2 teáskanál őrölt görögszéna (elhagyható)
  • 1 csipet cayenne bors (elhagyható)

Elkészítés
 

Padlizsán előkészítése

  • Mosd meg és vágd le a padlizsánok végét. Nem kell meghámozni.
  • Vágd hosszában 5-8 mm vékony szeletekre. Próbálj meg szép vékony szeleteket vágni, mert sütés után ezeket fel fogjuk tekerni.
  • A padlizsán szeleteket bőségesen szórd meg sóval, és legalább 30-60 percig hagyd állni.
  • Ha kiengedte a keserű levét, itasd fel papírtörlővel. Ezután jöhet a sütés.

Padlizsán sütése

  • Egy serpenyőben közepes lángon hevítsd fel az olajat. Nem kell sok olajat tenned, mert a padlizsán megszívja magát olajjal.
  • Süsd meg mindkét oldalukat szép aranybarnára. Ha elfogy a serpenyőben az olaj, akkor pótold.
  • Amikor mindkét oldala aranybarnára sült, a megsült szeleteket egy papírtörlővel bélelt tányérra szedd ki, majd tedd félre hűlni őket.

Töltelék összeállítása

  • Konyhai robotgépben daráld durva állagúra a diót. Tedd át egy másik tálba a ledarált diót. Ehhez fogjuk majd hozzáadni a többi fűszert.
  • A fokhagymát tedd bele az aprítógépbe a 6 evőkanál vízzel.
  • Addig turmixold ameddig egy fehér színű folyadékot nem kapsz.
  • Ezt a fokhagymás folyadékot add hozzá a darált dióhoz.
  • Keverd össze a darált diót a fokhagymás vízzel.

Töltelék ízesítése

  • Add hozzá a vörösborecetet, az őrölt koriandert, a sót a fokhagymás-diós masszához, majd keverd össze.
  • Ízlés szerint tehetsz bele görög szénát vagy cayenne borsot,én az utóbbit tettem bele, kicsit pikánssá teszi.

Padlizsán tekercs formázása

  • Vegyél egy szelet padlizsánt, a padlizsán szélére tegyél egy adag fokhagymás diós masszát. Vizes kézzel könnyebb formázni a masszát. Kicsit nyomkodd meg, mert úgy nem fog szétesni a töltelék formázás közben.
  • Kezdd el feltekerni a padlizsán szeletet, addig amíg a végén bezárul a tekercs. Nem szükséges fogvájóval rögzíteni, mert anélkül is szépen egyben marad.
  • Így kell kinéznie a felcsavart tekercsnek.
Kipróbáltad a receptet?Let us know how it was!