A grillezett padlizsán egy gyors, de mégis nagyszerű és finom étel. Önmagában, salátával, vagy akár köretnek is tökéletes. Ezzel a módszerrel könyen egészséges, változatos ételt varázsolhatunk az asztalra, ami a vegán vagy vegetáriánus étrendbe is beleilleszthető.

A padlizsán grillezése tulajdonképpen serpenyőben történik, hiszen a legtöbbünk számára ez a módszer az, ami a konyhában egyszerűen elérhető.

A végén rászórt petrezselyem és fokhagyma, valamint a rácsepegtetett citromlé minimális munkával tökéletes, üde grillezettt ízvilágot visz bárki otthonába.

Két tipp a grillezett padlizsán sütéséhez

Amire leginkább figyelni kell, ha a grillezett padlizsánt serpenyőben készítjük, egyrészt, hogy milyen erős lángon sütjük. Másrészt, hogy mennyi zsiradékot teszünk alá. Nézzük mire figyelj!

Grillezett padlizsán sütése serpenyőben

1. A sütési hőfok

A padlizsán grillezése, sütése mindig nagyon sok hőt igényel. Ez igaz akkor is, ha szeletekben serpenyőben készíted.

Ezzel kapcsolatban az egyik dolog, amire oda kell figyelni, az a megfelelő sütési hőmérséklet, vagyis a tűzhely megfelelő fokozata.

Minden tűzhely és minden serpenyő más, nehéz pontosan megadni egy mindenkinél ideális hőfokot. Valahol a közepes és a magas hőfok között lesz tökéletes, ezt érdemes a saját tűzhelyeden kikísérletezni.

Ha nagyon magas hőfokon sütöd, akkor megég a széle, és nemcsak szép nem lesz, de nagyon élvezhető sem. Ha viszont túl alacsony a sütési hőmérséklet, akkor egyrészt nagyon lassan készül el, másrészt könnyen megszívja magát zsiradékkal, nem lesz igazán finom, sült, grillezett élmény az így elkészített padlizsán.

2. A zsiradék mennyisége

És ebből jön a második tipp, a felhasznált zsiradék mennyisége. Itt is meg kell találni a középutat, ami kicsit függ a sütési hőmérséklettől is.

Habár van egy általános irtózás a zsiradékoktól a mai társadalmunkban, és emiatt talán megpróbálnánk a grillezett padlizsánt serpenyőben olaj nélkül sütni, ez nem fog menni. A serpenyő és a padlizsán között a hőleadás nem lesz tökéletes, az eredmény egyszerre sületlen és égett padlizsán.

Ugyanakkor a padlizsánszeletek serpenyőben sütés közben szinte korlátlan mennyiségű zsiradékot felszívnak, tehát az sem jó megközelítés, hogy addig öntöd alá az olajat, amíg felveszi. A tapasztalatom szerint kb. 2 és 4 evőkanál olaj között van az a mennyiség, amivel egy szelet serpenyőben sütött padlizsán tökéletes lesz. Ez soknak tűnik, és az is, de ennyi kell hozzá.

Serpenyős padlizsán sütése szeletek meglocsolása olajjal

Milyen zsiradékban süsd a grillezett padlizsánt

Természetesen a grillezett padlizsán sütése bármilyen zsiradékban lehetséges. Konkrétan grillen sütve nem kell alá zsiradék, de ha serpenyőben készíted, akkor a fentiek alapján muszáj valamilyen olajat használni.

Én extra szűz olívaolajat ajánlok. Habár ez tény, hogy nem olcsó, de azért éppen az előzőekben leírtak szerint a padlizsánszeletek rengeteg zsirdékot, olajat felszívnak sütés közben.

Vagyis megeszed azt, amiben sütöd. Akkor pedig miért ne egészségesen táplálkozz?!

Ráadásul ha igazi grillezett zöldség ízvilágra vágysz, ahhoz az olívaolaj komplex karaktere ahhoz csak hozzátesz.

A végén fűszerezd

A grillzett padlizsánszeleteket a végén fűszerezd, miután kivetted őket a serpenyőből. Ez igaz magára a fokhagymára és a petrezselyemre is.

Egyrészt a só kiszívja a vizet bármilyen ételből, tehát ha sütés előtt vagy közben sózod, akkor sokkal inkább főni fog, mintsem sülni, grilleződni.

Másrészt az őrölt bors ennyi idő alatt már könyen megég, ami szintén nem pozitív élmény.

Viszont ha sütés után, frissen fűszerezed, akkor mind a só, mind a – lehetőleg frissen őrölt – bors még élvezetesebbé teszi a serpenyőben sült padlizsánt.

A fokhagymával viszont az a helyzet, hogy ha sütés előtt vagy közben adod a padlizsánhoz, akkor a relatív magas hőfok és hosszú sütési idő miatt gyakorlatilag megég, kesernyés lesz. A végén, sütés után rákent, szétnyomott fokhagyma viszont kellően friss ízvilágot ad az ételnek. Ráadásul nem kell rá sokat tenni, tehát nem lesz túl erősen fokhagymás.

Fontos, hogy ha lehet, fokhagymanyomót használj. Ezzel lesz a fokhagyma kellően pépes, jól kiegészítve a sült padlizsánt. Ha esetleg nincs fokhagymanyomód, akkor egy nagyobb kés lapjával próbáld meg a fokhagymát pépesíteni. Minél apróbb, minél pürésebb, annál jobb!

Grillezett padlizsán recept pár csepp citrommal

A padlizsán előkészítése

A padlizsánt nem szükséges meghámozni. A héja a típustól függően lehet egy kicsit nehezebben vagy könnyebben rágható, de probléma nélkül fogyasztható. Ha eselteg nem szereted a héját, akkor sütés után, étkezés közben nagyon könnyen lehúzható.

A grilezett padlizsánhoz gyakran karikákra vágják a tojásgyümölcsöt. Ez a módszer is működik, de sokkal kisebbek lesznek a darabok, többet kell forgatni, több vele a munka. Mi szeretjük hosszában, nagyobb szeletekre felvágni, így nem csak könnyebben kezelhető sütés közben, de szerintem ezeket a nagyobb szeleteket még villával vágni, enni is könnyebb.

Grillezett padlizsán

Grillezett padlizsán

Egyszerű de nagyszerű köret vagy önálló étel, serpenyőben gyorsan elkészítve
Előkészítés 10 perc
Főzési idő 20 perc
Elkészítési idő 30 perc
Course ebéd, Köret, Vacsora
Cuisine egészséges, glutén mentes, Hagyományos, laktózmentes, magmentes, mentes, tejmentes, tojásmentes, Vegán
Adag 2

Hozzávalók
  

  • 1 padlizsán közepes vagy nagy méretű
  • 1,5 dl olivaolaj 2-4 evőkanál szeletenként
  • ízlés szerint
  • őrölt bors ízlés szerint
  • petrezselyem kis maréknyi, felaprított
  • 1/2 citrom pár csepp szeletenként a végén

Elkészítés
 

  • Készítsd elő a hozzávalókat, a padlizsánt tedd egy vágódeszkára.
    Grillezett padlizsán előkészítése
  • Vágd le a padlizsán szárát, és szeleteld fel kb. 0,5 -1 cm-es szeletekre vagy karikákra.
    Grillezett padlizsán felszeletelése
  • Melegítsd fel a serpenyőt közepes-magas lángon. Öntsd bele az olaj felét, és melegítsd azt is fel kb. fél percig.
    Ha több részletben sütöd a padlizsánt, akkor csak az adott szeletekhez szükséges olaj mennyiségét használd arányosan.
    Grillezett padlizsán sütése, olaj a serpenyőben
  • Tedd a serpenyőbe egymás mellé a padlizsánszeleteket úgy, hogy ne fedjék egymást. Süsd 4-5 percig az egyik oldalán, közepes-magas hőfokon, míg elkezd barnulni foltokban.
    Grillezett padlizsán sütése serpenyőben
  • Fordítsd meg, és a másik oldalát is süsd 4-5 percig, míg el nem kezd pirulni itt is. Ami elkészült, szedd ki egy tányérra, és folytasd a többi szelet grillezését.
    Grillezett padlizsán sütése
  • Sózd és borsozd a padlizsánszeleteket, nyomd át a fokhagymát fokhagymanyomóval, és szórd, vagy egy konyhai ecsettel kend a szeletekre. Aprítsd fel a petrezselymet, és szórd rá a padlizsánra.
    Grillezett padlizsán recept aprított petrezselyem
  • Csepegtess rá pár csepp citromot.
    Grillezett padlizsán recept pár csepp citrommal
  • Tálald azonnal, akár körítésként sült finom húsokkal, vagy salátával magában. A grillezett padlizsán isteni finom és laktató étel.
    Grillezett padlizsán recept készen
Kipróbáltad a receptet?Let us know how it was!