Ahány ház, annyi padlizsánkrém Erdélyben is. Kóstoltam már sima vöröshagymás, fokhagymás, majonézes, sőt tejföllel lazított változatot is. Ez a recept majonézzel és tejföllel készül.
Valljuk be, hogy a padlizsánkrém akkor finom, ha érezni rajta a füstös aromát, ami a faszénen történő grillezés eredménye. Ha nincs rá mód kinn grillezni, akkor sütőben is el tudjuk készíteni a négy fal között.
Csupán jó magas hőmérsékleten, szinte odaégetve kell a padlizsánokat sütni. Ha egy nagyon finom krémes erdélyi padlizsánkrémet szeretnél enni, akkor házi majonézzel keverd ki a padlizsánt, majd egy kis tejföllel a végén lazíthatod.
Mi magyarok általában ezt a verziót szeretjük leginkább. Ezt a változatot ismertetem most.
Padlizsán sütési hőmérséklet és sütési idő
- Sütési hőmérséklet: 200 fok
- Sütési idő: 1 óra
Sütési tippek a tejfölös erdélyi padlizsánkrémhez
Ez egy nem túl bonyolult recept, csak néhány dolog van, amire ha odafigyelsz, akkor egy nagyon finom, krémes padlizsánkrémet tudsz készíteni.
- A padlizsánt ne felejtsd el megszurkálni, mielőtt beteszed a sütőbe, mert ha nem így teszel, akkor akár fel is robbanhat a sütőben, ugyanis a felszabaduló gőz nem tud eltávozni belőle.
- A másik dolog, hogy a padlizsánt fa vagy műanyagkéssel pépesítsd, mert ha oxidálódik, akkor nem lesz olyan szép színe.
- Ebben a receptben házi majonézt készítünk a padlizsánkrémhez. A legjobb ha van otthon házi tojás, mert abból lesz igazán finom a majonézed. Azt ne felejtsd el, hogy a tojásnak és az olajnak is szoba hőmérsékletűnek kell lenni, mert úgy tudsz igazán jó majonézt készíteni.
- Ha egy kicsit habosabbra szeretnéd a végeredményt, akkor a végén adj hozzá egy kis tejfölt. Attól egy kicsit lágyabb és „habosabb” végeredményt kapsz.
- A legutolsó tanácsom,(igaz, nagyon nehéz betartani 🙂 ),de várd meg amíg összeérnek az ízek. Teljesen más lesz az íze egy olyan padlizsánkrémnek, ami 4-5 órát pihent a hűtőben. De még jobb ha másnap fogyasztod. 🙂
További tippek az erdélyi padlizsánkrém készítéséhez
- Pár extra tippet szeretnék megosztani veled a padlizsánkrém készítésével kapcsolatban. Ha nincs időd késsel aprítani a megsütött padlizsánokat, nyugodtan használj késes aprítót, vagy turmixot. Ugyanaz lesz a végeredmény, talán még krémesebb is lesz.
- A majonézt is nyugodtan készítheted botmixerrel, úgy kevesebb az esély rá, hogy kicsapódjon az olaj, mint amikor kézzel kevered ki. A lényeg, hogy minden szoba hőmérsékletű legyen.
- Ha nem szereted a nyers hagyma ízét, akkor nyugodtan dinszteld meg és úgy tedd be a padlizsánkrémbe.
- Ugyanez a helyzet a fokhagymával. Ebben a receptben azért sincs fokhagyma, mert a fokhagyma nyers íze, nagyon el tudja vinni a „füstös” ízvilágot, amit a padlizsán kap sütés közben.
Az erdélyi padlizsánkrém titka
A padlizsánkrém egy ikonikus erdélyi étel, amit mondhatom, hogy szinte mindenki ismer és hallott róla. Erdélyben a háztartások nagy része rendszeresen készíti ezt a finom és hagyományos ételt.
Egy titka van, hogy a padlizsánt addig kell sütni, míg a bőre „elszenesedik”, megfeketedik. Ez fogja megadni azt a „füstös” ízt, amit annyian szeretnek benne.
Erdélyben is örök vita még, hogy a padlizsánkrémbe kell-e majonéz vagy sem. Valljuk be, hogy egy majonézt gyorsan össze tudunk keverni, így az asztalra feltehetjük így is, úgy is. 🙂 Mi magyarok azonban a végén egy kis tejfölt is teszünk hozzá, hogy még krémesebb és lágyabb padlizsánkrémet kapjunk.
Erdélyi padlizsánkrém tejföllel
Hozzávalók
- 800 g padlizsán
- 20 g vöröshagyma
- 2 ml extra szűz olívaolaj
- 2 g só
- 1 g őrölt bors
Majonézhez
- 1 db tojás sárgája
- 1 dl étolaj
- 1 tk. mustár
- 100 g tejföl
Elkészítés
- Szurkáld meg a padlizsánt több helyen, így a gőz szabadon tud távozni majd sütés közben.
- Tedd be a megszurkált padlizsánokat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
- Süsd 200 fokon alsó felső sütésen legalább 1 órát. Ha úgy látod, hogy nem elég barna, vedd fel 220-230 fokra a sütőt és süsd még 10-15 percet.
- Hámozd le a padlizsánok héját, majd tedd őket szűrőbe, hogy a keserű lé kicsepegjen belőle. 1 órát hagyd őket csepegni.
- Miután lecsepegett a padlizsán, utána egy fa késsel pépesítsd apróra. Ha nincs otthon fa késed, a műanyag kés is jó. De ha nagyon krémesre szeretnéd, használhatsz késes szeletelőt, vagy botmixert is.
- Ezután jön az ízesítés. A legegyszerűbb változatban, csak só, bors, pici olívaolaj és vöröshagyma kerül. Valaki nyersen teszi bele a hagymát, valaki dinsztelve.
- Összekeverjük az alap padlizsánkrémet, majd elkészítjük hozzá a házi majonézt.
- 1 tojássárgájához tegyél egy pici mustárt. Ezután nagyon óvatos mozdulatokkal, nagyon vékony sugárban kezdjük el hozzáadni az olajat a sárgájához, vigyázva hogy ne csapódjon ki az olaj. Légy türelmes, a végeredmény egy nagyon szép, habos és krémes állag.
- Ezután keverd össze az össze pürésített padlizsánt a házi majonézeddel (100 g), valamint tegyél hozzá 100 g tejfölt és kész van a krémes állagú, nagyon finom erdélyi padlizsánkrémed.