Szurkáld meg a padlizsánt több helyen, így a gőz szabadon tud távozni majd sütés közben.
Tedd be a megszurkált padlizsánokat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
Süsd 200 fokon alsó felső sütésen legalább 1 órát. Ha úgy látod, hogy nem elég barna, vedd fel 220-230 fokra a sütőt és süsd még 10-15 percet.
Hámozd le a padlizsánok héját, majd tedd őket szűrőbe, hogy a keserű lé kicsepegjen belőle. 1 órát hagyd őket csepegni.
Miután lecsepegett a padlizsán, utána egy fa késsel pépesítsd apróra. Ha nincs otthon fa késed, a műanyag kés is jó. De ha nagyon krémesre szeretnéd, használhatsz késes szeletelőt, vagy botmixert is.
Ezután jön az ízesítés. A legegyszerűbb változatban, csak só, bors, pici olívaolaj és vöröshagyma kerül. Valaki nyersen teszi bele a hagymát, valaki dinsztelve.
Összekeverjük az alap padlizsánkrémet, majd elkészítjük hozzá a házi majonézt.
1 tojássárgájához tegyél egy pici mustárt. Ezután nagyon óvatos mozdulatokkal, nagyon vékony sugárban kezdjük el hozzáadni az olajat a sárgájához, vigyázva hogy ne csapódjon ki az olaj. Légy türelmes, a végeredmény egy nagyon szép, habos és krémes állag.
Ezután keverd össze az össze pürésített padlizsánt a házi majonézeddel (100 g), valamint tegyél hozzá 100 g tejfölt és kész van a krémes állagú, nagyon finom erdélyi padlizsánkrémed.