Az erdélyi padlizsánkrémnek rengeteg változata ismert. Nagyon sokan azt állítják, hogy az igazi padlizsánkrémet Erdélyben készítik.

Azonban nem kell ahhoz Erdélybe utaznunk, hogy egy finom padlizsánkrémet készítsünk. Egy titok van, amit ha betartunk, otthon is el tudjuk készíteni a jellegzetes erdélyi „vinetet”. Ez nem más, mint a füstös íz.

A legjobb padlizsánkrém alapja a parázson vagy láng fölött sült padlizsán. Ez a „módszer” egyedi füstös ízt kölcsönöz az ételnek. Ha parázs nem áll rendelkezésre, a sütőben is elkészíthető, de fontos, hogy a padlizsán héja sötétre süljön, mert ez adja meg a jellegzetes aromát.

Erdély és a padlizsánkrém (vineta)

Erdélyben a háztartások többségében rendszeresen készítenek padlizsánkrémet. Volt szerencsém többször is ellátogatni Erdélybe, télen és nyáron is. Mindkét évszakban ugyanúgy készítik a „vinetet”.

Vendéglátónk a -20 fokban is elővette a kis kinti grillezőjét, jól megpakolta faszénnel és nekilátott a padlizsánt grillezni. 🙂 Szinte feketére grillezte, majd az alábbi módon ízesítette.

Hasonló receptet coloré oldalán találtam. Ezt a legegyszerűbb változatot fogom most Neked bemutatni.

Padlizsán sütési hőmérséklet és sütési idő

  • Sütési hőmérséklet: 200 fok
  • Sütési idő: 1 óra

Sütési tippek az erdélyi padlizsánkrémhez

Ez egy nagyon egyszerű recept, csak néhány dolog van, amire ha odafigyelsz, akkor egy nagyon finom padlizsánkrémet tudsz készíteni.

  • A padlizsánt ne felejtsd el megszurkálni, mielőtt beteszed a sütőbe, mert ha nem így teszel, akkor akár fel is robbanhat a sütőben.
  • A másik dolog, hogy a padlizsánt fa vagy műanyagkéssel pépesítsd, mert így nem barnul meg.
  • Ne felejtsd el, hogy ebben a receptben csak olívaolaj kerül a padlizsánpéphez, így mindig a legjobb minőségűt válaszd. Extra szűz olívaolaj a legjobb. Ebből nem kell sok a recepthez, de mégis a végén teljesen más ízélményt ad.
  • A legutolsó tanácsom,(igaz, nagyon nehéz betartani 🙂 ),de várd meg amíg összeérnek az ízek. Teljesen más lesz az íze egy olyan padlizsánkrémnek, ami 4-5 órát pihent a hűtőben. De még jobb ha másnap fogyasztod. 🙂

További tippek

  • Ha van rá lehetőséged, akkor kinn készítsd el grillen a padlizsánt. Úgy lesz igazán „füstös” íze.
  • Erdélyben nem bonyolítják túl az ízesítését. Amikor mondtam, hogy nálunk tejföl is kerül bele, csodálkozva néztek rám.
  • Ők inkább házi majonézt készítenek hozzá, és azzal lágyítják a padlizsánt. A majonézes változathoz kattints ide.
  • Ebben a receptben csak só, bors, apróra vágott hagyma és jó minőségű olívaolaj van.
erdélyi padlizsánkrém

Erdélyi padlizsánkrém

Magyar Szilvia
Nagyon egyszerű, hagyományos padlizsánkrém (vineta) majonéz nélkül erdélyi recept alapján
Előkészítés 15 perc
Főzési idő 1 óra
Elkészítési idő 1 óra 15 perc
Fogás Előétel, Reggeli
Konyha Hagyományos, laktózmentes, tojásmentes, Vegetáriánus
Adag 4

Hozzávalók
  

  • 800 g padlizsán
  • 20 g vöröshagyma
  • 2 ml olívaolaj
  • 2 g
  • 1 g őrölt bors

Elkészítés
 

  • Szurkáld meg a padlizsánt több helyen, hogy a gőz el tudjon távozni belőle. Ha nem teszel így, akár a padlizsánod fel is robbanhat a sütőben.
  • Tedd be a megszurkált padlizsánokat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
  • Süsd meg a padlizsánokat 200 fokon alsó felső sütésen legalább 1 órát. Ha úgy látod, hogy nem elég barna, vedd fel 220-230 fokra a sütőt és süsd még 10-15 percet.
  • Hámozd le a padlizsánok héját, majd tedd őket szűrőbe, hogy a keserű lé kicsepegjen belőle. 1 órát hagyd őket csepegni. Ezt a lépést ne hagyd ki, mert ha nem így teszel, akkor a végeredmény egy keserű padlizsánkrém lesz.
  • Miután lecsepegett a padlizsán, utána egy fa késsel pépesítsd apróra. Ha nincs otthon fa késed, a műanyag kés is jó. De ha nagyon krémesre szeretnéd, használhatsz késes szeletelőt, vagy botmixert is.
  • Ezután jön az ízesítés. A legegyszerűbb változatba, csak só, bors, pici olívaolaj és vöröshagyma kerül. Valaki nyersen teszi bele a hagymát, valaki dinsztelve.
  • Összekeverjük, majd állni hagyjuk 4-5 órát, hogy az ízek összeérjenek. Már aki kibírja várni. 🙂 Erdélyben még langyosan fogyasztják, friss házi kenyérre kenve, azonnal.
Kipróbáltad a receptet?Let us know how it was!

További erdélyi padlizsánkrém receptek