Szurkáld meg a padlizsánt több helyen, hogy a gőz el tudjon távozni belőle. Ha nem teszel így, akár a padlizsánod fel is robbanhat a sütőben.
Tedd be a megszurkált padlizsánokat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
Süsd meg a padlizsánokat 200 fokon alsó felső sütésen legalább 1 órát. Ha úgy látod, hogy nem elég barna, vedd fel 220-230 fokra a sütőt és süsd még 10-15 percet.
Hámozd le a padlizsánok héját, majd tedd őket szűrőbe, hogy a keserű lé kicsepegjen belőle. 1 órát hagyd őket csepegni. Ezt a lépést ne hagyd ki, mert ha nem így teszel, akkor a végeredmény egy keserű padlizsánkrém lesz.
Miután lecsepegett a padlizsán, utána egy fa késsel pépesítsd apróra. Ha nincs otthon fa késed, a műanyag kés is jó. De ha nagyon krémesre szeretnéd, használhatsz késes szeletelőt, vagy botmixert is.
Ezután jön az ízesítés. A legegyszerűbb változatba, csak só, bors, pici olívaolaj és vöröshagyma kerül. Valaki nyersen teszi bele a hagymát, valaki dinsztelve.
Összekeverjük, majd állni hagyjuk 4-5 órát, hogy az ízek összeérjenek. Már aki kibírja várni. :) Erdélyben még langyosan fogyasztják, friss házi kenyérre kenve, azonnal.