Go Back
+ servings

Erdélyi padlizsánkrém

Magyar Szilvia
Nagyon egyszerű, hagyományos padlizsánkrém (vineta) majonéz nélkül erdélyi recept alapján
Előkészítés 15 perc
Főzési idő 1 óra
Elkészítési idő 1 óra 15 perc
Course Előétel, Reggeli
Cuisine Hagyományos, laktózmentes, tojásmentes, Vegetáriánus
Adag 4

Hozzávalók
  

  • 800 g padlizsán
  • 20 g vöröshagyma
  • 2 ml olívaolaj
  • 2 g
  • 1 g őrölt bors

Elkészítés
 

  • Szurkáld meg a padlizsánt több helyen, hogy a gőz el tudjon távozni belőle. Ha nem teszel így, akár a padlizsánod fel is robbanhat a sütőben.
  • Tedd be a megszurkált padlizsánokat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
  • Süsd meg a padlizsánokat 200 fokon alsó felső sütésen legalább 1 órát. Ha úgy látod, hogy nem elég barna, vedd fel 220-230 fokra a sütőt és süsd még 10-15 percet.
  • Hámozd le a padlizsánok héját, majd tedd őket szűrőbe, hogy a keserű lé kicsepegjen belőle. 1 órát hagyd őket csepegni. Ezt a lépést ne hagyd ki, mert ha nem így teszel, akkor a végeredmény egy keserű padlizsánkrém lesz.
  • Miután lecsepegett a padlizsán, utána egy fa késsel pépesítsd apróra. Ha nincs otthon fa késed, a műanyag kés is jó. De ha nagyon krémesre szeretnéd, használhatsz késes szeletelőt, vagy botmixert is.
  • Ezután jön az ízesítés. A legegyszerűbb változatba, csak só, bors, pici olívaolaj és vöröshagyma kerül. Valaki nyersen teszi bele a hagymát, valaki dinsztelve.
  • Összekeverjük, majd állni hagyjuk 4-5 órát, hogy az ízek összeérjenek. Már aki kibírja várni. :) Erdélyben még langyosan fogyasztják, friss házi kenyérre kenve, azonnal.
Kipróbáltad a receptet?Let us know how it was!