Ahány ház, annyi padlizsánkrém Erdélyben is. Kóstoltam már sima vöröshagymás, fokhagymás, majonézes, sőt tejföllel lazított változatot is. Ez a recept majonézzel és tejföllel készül. Valljuk be, hogy a padlizsánkrém akkor finom, ha érezni rajta a füstös aromát, ami a...
Az erdélyi padlizsánkrémnek rengeteg változata ismert. Nagyon sokan azt állítják, hogy az igazi padlizsánkrémet Erdélyben készítik. Azonban nem kell ahhoz Erdélybe utaznunk, hogy egy finom padlizsánkrémet készítsünk. Egy titok van, amit ha betartunk, otthon is el...
Ha egy nagyon finom krémes erdélyi padlizsánkrémet szeretnél enni, akkor ez a recept Neked szól. Sokan azt hiszik, hogy csak Erdélyben lehet csak finom „vinetet” enni, de ez nem így van. Egy trükkje van csupán az elkészítésének. Ha van rá lehetőséged, akkor kinn...
Az eredeti muszakát Görögországban készítik, de a törököknek is van egy rakott padlizsánja, amit kevesebben ismernek. Ez egy népszerű és hagyományos étel Törökországban. A különbség a görög és török változat között, hogy ez egy paradicsomos változat, amiből a besamelt...
Paradicsomos oregánós darált húsos szósz teszi olaszossá ezt a viszonylag egyszerűen elkészíthető és nagyon finom rakott padlizsánt. Tippek olaszos rakott padlizsánhoz A padlizsán héja ízlés kérdése. Ha mindenki szereti, hagyd rajta. Ha nagyobb mennyiségben zavaró,...
Ez a nagyon egyszerű padlizsánkrém istenien finom. A megszokottól eltérő ízek, a római kömény, a koriander és a fokhagyma a Közel-keletre emlékeztetnek, és különlegességet visznek a hétköznapokba. Maga a padlizsánkrém fűszerezésében nagyon hasonlít a népszerű...
A padlizsánkrém mellett a másik legjobb dolog, ami a padlizsánnal történhet, ha joghurtos padlizsánsaláta lesz belőle. A török étkezdékből már ismerős lehet ez a joghurtos padlizsánsaláta, de én kicsit másképp készítem. A héjuktól megszabadítom a...
A Parmigiana [ejtsd: pármidzsáná] egy ízig-vérig Dél-Olasz étel. Eredeti formája a parmiggiana di melanzane [pármidzsáná di meláncáne], vagyis magyarul rakott padlizsán. Ez aztán az olasz bevándorlókkal a világ számos pontján elterjedt, és...
Ízlés kérdése, hogy valaki a babaganus vagy a nálunk őshonosabb hagyományos erdélyi padlizsánkrém közül melyik mellett teszi le a voksot. Én mindkettőt egyformán szeretem, és azt még hozzátenném, hogy alapvetően és eredetét tekintve ugyanarról az ételről van szó. Csak...
Itthon leginkább „francia lecsó” néven ismert a dél-francia Provence ikonikus étele, a ratatouille [ejtsd kb. rátátuj vagy ratatuj]. Elkészítése nagyon egyszerű, és nemcsak tápláló és egészséges, de egyben egy nagyon finom és változatos zöldségétel is. Ratatouille...