Melegítsd be a sütőt 220 fokra.
Tedd a paprikákat és padlizsánokat egy nagyobb tepsire vagy egy alufóliával bélelt rácsra, és tedd a sütőbe. A padlizsánokat érdemes megszurkálni vagy bevágni, hogy ne robbanjanak szét. Süsd első körben kb. 20 percig.
Fordítsd meg a paprikákat és süsd ismét kb. 20 percig.
Szedd a megsült paprikákat egy tányérra vagy tálra, és hagyd őket kihűlni. A padlizsánokat fordítsd meg a tepsin, és tedd be őket még kb. 25 percre a sütőbe.
Vedd ki a padlizsánt is a sütőből, és hagyd kihűlni. Utána szedd le a paprika és a padlizsán héját, a szárukat, a paprikának a magját is kapard ki.
Egy turmixgépben vagy robotgépben pürésítsd a paprikát és a padlizsánt.
Tisztítsd meg és vágd fel apróra a hagymát. Egy nagyobb serpenyőben egy kevés olajon közepes lángon párold 6-8 percig üvegesre.
Tedd a serpenyőbe a paprikát és a padlizsánt. Add hozzá a sót, a borsot, a babérlevelet, a passzírozott paradicsomot és az olajat. Keverd jól el, és alacsony-közepes lángon, rendszeresen megkeverve párold kb. 90 percig.
A végén vedd ki a babérleveleket, és ízesítsd sóval, borssal, ha szükséges. Ellenőrizd az állagát, ha túl vizes, akkor még főzd pár percig. Ha elkészült, hagyd kihűlni. Tálald azonnal, vagy tárold hűtőben kb. egy hétig, illetve nagyobb mennyiség készítése esetén tartósítsd befőzőüvegekben.