Paradicsomos oregánós darált húsos szósz teszi olaszossá ezt a viszonylag egyszerűen elkészíthető és nagyon finom rakott padlizsánt.

Tippek olaszos rakott padlizsánhoz

  • A padlizsán héja ízlés kérdése. Ha mindenki szereti, hagyd rajta. Ha nagyobb mennyiségben zavaró, akkor a lenti képen látható módon csíkokban is levághatod. Vagy pucold meg teljesen sütés előtt, úgy is tökéletes.
  • Mivel minden alapanyag issza a sót, sok só kell az ételbe, és minden lépést sózni kell. Külön a szószt, a krumplit és a padlizsánszeleteket is sütés közben vagy után. Kóstold meg a krumplit főzés után, hogy elég sós-e, és szükség szerint sózd még pluszban, amikor lerakod a rétegeket.
  • Én az átnyomott (vagy apróra vágott) fokhagymát két részletben adom hozzá. A felét a hagymával pirítom fél percig, a másik felét pedig csak fél perccel a szósz elkészülte és a láng lekapcsolása előtt. Így még ízletesebb lesz, ugyanis az ezerarcú fokhagymából többféle zamatot is magában fog hordozni.
  • Bármilyen, jól olvadó sajtot használhatsz, és elég a nagy lyukú reszelőn reszelni.
  • Ízlés és pénztárca szerint szórj a tetejére reszelt parmezánt is, attól még finomabb lesz!
  • Lehet darált marhából, sertésből vagy akár vegyesen is csinálni. De még darált pulykából is nagyon finom lesz.
Csíkban hámozott padlizsán
Csíkban hámozott padlizsán

Egyszerű de nem nagyon gyors rakott padlizsán

Ez a rakott padlizsán viszonylag egyszerű, hiszen pl. a legismertebb muszakával ellentétben nem tartalmaz besamelt, csak a padlizsánt, főtt krumplit és egy könnyen összerakható húsos szószt.

De ez nem jelenti azt, hogy gyorsan elkészül. Hogy finom legyen a rakott padlizsán, a szeleteket muszáj elősütni, ez pedig mindenképpen időbe telik, hiszen szeletenként 5-6 percet kell számolni. Attól függ, hány serpenyőben tudod sütni, csak a padlizsánokra 15-30 percet kell számolni, plusz a szósz, a krumpli, az összerakás, majd 30-40 perc a sütőben összesütni.

De megéri, hiszen nagyjából egy–másfél óra a konyhában, és hűtőben akár egy hétig eltartható finomságot kapunk, ami ráadásul nagy mennyiségben is készíthető. Tálald többször, főzd meg előre a következő hétre, vagy egy részét lefagyasztva készülj akár hetekkel-hónapokkal előre; az olaszos rakott padlizsán mindenkinek a kedvence lesz!

Tepsi méretek

A fentiek miatt egy rakott padlizsánt nem érdemes kicsiben csinálni. Én egy 36×24 cm-es tepsiben sütöttem a megadott mennyiséget, ez 8 adagra elegendő.

Mindenképpen mély, legalább 8-10 cm-es tepsit vagy hőálló tálat használj, a rakott padlizsán rétegei ilyen magasak lesznek.

Olaszos rakott padlizsán

Olaszos rakott padlizsán

Egyszerűen elkészíthető isteni finomság, krémes paradicsomos húsos rakott padlizsán
Előkészítés 1 óra 30 perc
Főzési idő 40 perc
Elkészítési idő 2 óra 10 perc
Fogás Főétel
Konyha Olasz
Adag 8 személyre

Konyhaeszköz

  • 1 tepsi vagy tűzálló tál, kb. 36×24 cm-es

Hozzávalók
  

A paradicsomos húsos szószhoz

  • 700 g pasata passzírozott paradicsom
  • 1 kg darált marhahús
  • 300 g hagyma 2 közepes fej
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 40 g olaj
  • 15 g kb. 2 tk.
  • 1 g oregánó szárított, kb. ½ tk.
  • őrölt bors

A rakott padlizsánhoz

  • 2 kg padlizsán
  • 2 kg krumpli
  • 300 g sajt reszelve
  • bors
  • olaj a sütéshez

Elkészítés
 

  • A paradicsomos-húsos szószhoz vágd apróra a hagymát, és a zsiradékon alacsony-közepes lángon párold kb. 8-10 percig. Az utolsó fél percben add hozzá az átnyomott vagy apróra vágott fokhagyma felét.
    Olaszos rakott padlizsán készítése 1
  • Add hozzá a darált húst. Időnként megkeverve közepes-nagy lángon pirítsd kb. 15 percig,amíg minden levét elfőtte és elkezd barnulni.
  • Közben főzd meg a krumplit. Pucold meg, vágd kb. 1 cm-es karikákra, és sós vízben főzd forrástól számított kb. 10-12 percig, amíg éppen megpuhul. Ne főzd túl, mert szétesik! Szűrd le, és tedd félre.
  • Sózd és borsozd a húst, add hozzá a passzírozott paradicsomot (passata) valamint az oregánót. Ritkán megkeverve főzd sűrű szósszá alacsony lángon kb. 15-20 perc alatt. A vége előtt fél perccel add hozzá az átnyomott fokhagyma másik felét.
  • A padlizsánoknak vágd le a szárát, illetve ízlés szerint a héját, majd vágd kb. 1 cm-es szeletekre. Nagy lángon, párszor megforgatva, olajban süsd a szeleteket puhára, amíg aranybarnák nem lesznek. Ez kb. 5-6 perc minden szeletnek. Közben sózd mindegyik szeletet.
  • Most jön az olaszos rakott padlizsán összerakása. Alulra megy a padlizsánszeletek harmada, ezt érdemes egy kicsit borsozni. Erre a krumpli fele, majd a húsos szósz harmada. Ismét a padlizsán harmada, a krumpli másik fele majd a hús harmada. A tetejére a padlizsán maradék harmada, majd a hús maradék harmada, végül a reszelt sajt.
  • Előmelegített,180 fokos sütőben süsd össze 30-40 percig, amíg a sajt szépen össze nem olvad, és kicsit megpirul.
    Olaszos rakott padlizsán tepsiben
Kulcsszó rakott padlizsán
Kipróbáltad a receptet?Let us know how it was!