Paradicsomos oregánós darált húsos szósz teszi olaszossá ezt a viszonylag egyszerűen elkészíthető és nagyon finom rakott padlizsánt.
Tippek olaszos rakott padlizsánhoz
- A padlizsán héja ízlés kérdése. Ha mindenki szereti, hagyd rajta. Ha nagyobb mennyiségben zavaró, akkor a lenti képen látható módon csíkokban is levághatod. Vagy pucold meg teljesen sütés előtt, úgy is tökéletes.
- Mivel minden alapanyag issza a sót, sok só kell az ételbe, és minden lépést sózni kell. Külön a szószt, a krumplit és a padlizsánszeleteket is sütés közben vagy után. Kóstold meg a krumplit főzés után, hogy elég sós-e, és szükség szerint sózd még pluszban, amikor lerakod a rétegeket.
- Én az átnyomott (vagy apróra vágott) fokhagymát két részletben adom hozzá. A felét a hagymával pirítom fél percig, a másik felét pedig csak fél perccel a szósz elkészülte és a láng lekapcsolása előtt. Így még ízletesebb lesz, ugyanis az ezerarcú fokhagymából többféle zamatot is magában fog hordozni.
- Bármilyen, jól olvadó sajtot használhatsz, és elég a nagy lyukú reszelőn reszelni.
- Ízlés és pénztárca szerint szórj a tetejére reszelt parmezánt is, attól még finomabb lesz!
- Lehet darált marhából, sertésből vagy akár vegyesen is csinálni. De még darált pulykából is nagyon finom lesz.
Egyszerű de nem nagyon gyors rakott padlizsán
Ez a rakott padlizsán viszonylag egyszerű, hiszen pl. a legismertebb muszakával ellentétben nem tartalmaz besamelt, csak a padlizsánt, főtt krumplit és egy könnyen összerakható húsos szószt.
De ez nem jelenti azt, hogy gyorsan elkészül. Hogy finom legyen a rakott padlizsán, a szeleteket muszáj elősütni, ez pedig mindenképpen időbe telik, hiszen szeletenként 5-6 percet kell számolni. Attól függ, hány serpenyőben tudod sütni, csak a padlizsánokra 15-30 percet kell számolni, plusz a szósz, a krumpli, az összerakás, majd 30-40 perc a sütőben összesütni.
De megéri, hiszen nagyjából egy–másfél óra a konyhában, és hűtőben akár egy hétig eltartható finomságot kapunk, ami ráadásul nagy mennyiségben is készíthető. Tálald többször, főzd meg előre a következő hétre, vagy egy részét lefagyasztva készülj akár hetekkel-hónapokkal előre; az olaszos rakott padlizsán mindenkinek a kedvence lesz!
Tepsi méretek
A fentiek miatt egy rakott padlizsánt nem érdemes kicsiben csinálni. Én egy 36×24 cm-es tepsiben sütöttem a megadott mennyiséget, ez 8 adagra elegendő.
Mindenképpen mély, legalább 8-10 cm-es tepsit vagy hőálló tálat használj, a rakott padlizsán rétegei ilyen magasak lesznek.
Olaszos rakott padlizsán
Konyhaeszköz
- 1 tepsi vagy tűzálló tál, kb. 36×24 cm-es
Hozzávalók
A paradicsomos húsos szószhoz
- 700 g pasata passzírozott paradicsom
- 1 kg darált marhahús
- 300 g hagyma 2 közepes fej
- 4 gerezd fokhagyma
- 40 g olaj
- 15 g só kb. 2 tk.
- 1 g oregánó szárított, kb. ½ tk.
- őrölt bors
A rakott padlizsánhoz
- 2 kg padlizsán
- 2 kg krumpli
- 300 g sajt reszelve
- só
- bors
- olaj a sütéshez
Elkészítés
- A paradicsomos-húsos szószhoz vágd apróra a hagymát, és a zsiradékon alacsony-közepes lángon párold kb. 8-10 percig. Az utolsó fél percben add hozzá az átnyomott vagy apróra vágott fokhagyma felét.
- Add hozzá a darált húst. Időnként megkeverve közepes-nagy lángon pirítsd kb. 15 percig,amíg minden levét elfőtte és elkezd barnulni.
- Közben főzd meg a krumplit. Pucold meg, vágd kb. 1 cm-es karikákra, és sós vízben főzd forrástól számított kb. 10-12 percig, amíg éppen megpuhul. Ne főzd túl, mert szétesik! Szűrd le, és tedd félre.
- Sózd és borsozd a húst, add hozzá a passzírozott paradicsomot (passata) valamint az oregánót. Ritkán megkeverve főzd sűrű szósszá alacsony lángon kb. 15-20 perc alatt. A vége előtt fél perccel add hozzá az átnyomott fokhagyma másik felét.
- A padlizsánoknak vágd le a szárát, illetve ízlés szerint a héját, majd vágd kb. 1 cm-es szeletekre. Nagy lángon, párszor megforgatva, olajban süsd a szeleteket puhára, amíg aranybarnák nem lesznek. Ez kb. 5-6 perc minden szeletnek. Közben sózd mindegyik szeletet.
- Most jön az olaszos rakott padlizsán összerakása. Alulra megy a padlizsánszeletek harmada, ezt érdemes egy kicsit borsozni. Erre a krumpli fele, majd a húsos szósz harmada. Ismét a padlizsán harmada, a krumpli másik fele majd a hús harmada. A tetejére a padlizsán maradék harmada, majd a hús maradék harmada, végül a reszelt sajt.
- Előmelegített,180 fokos sütőben süsd össze 30-40 percig, amíg a sajt szépen össze nem olvad, és kicsit megpirul.