Go Back
+ servings
Olaszos rakott padlizsán

Olaszos rakott padlizsán

Egyszerűen elkészíthető isteni finomság, krémes paradicsomos húsos rakott padlizsán
Előkészítés 1 óra 30 perc
Főzési idő 40 perc
Elkészítési idő 2 óra 10 perc
Course Főétel
Cuisine Olasz
Adag 8 személyre

Konyhaeszköz

  • 1 tepsi vagy tűzálló tál, kb. 36x24 cm-es

Hozzávalók
  

A paradicsomos húsos szószhoz

  • 700 g pasata passzírozott paradicsom
  • 1 kg darált marhahús
  • 300 g hagyma 2 közepes fej
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 40 g olaj
  • 15 g kb. 2 tk.
  • 1 g oregánó szárított, kb. ½ tk.
  • őrölt bors

A rakott padlizsánhoz

  • 2 kg padlizsán
  • 2 kg krumpli
  • 300 g sajt reszelve
  • bors
  • olaj a sütéshez

Elkészítés
 

  • A paradicsomos-húsos szószhoz vágd apróra a hagymát, és a zsiradékon alacsony-közepes lángon párold kb. 8-10 percig. Az utolsó fél percben add hozzá az átnyomott vagy apróra vágott fokhagyma felét.
    Olaszos rakott padlizsán készítése 1
  • Add hozzá a darált húst. Időnként megkeverve közepes-nagy lángon pirítsd kb. 15 percig,amíg minden levét elfőtte és elkezd barnulni.
  • Közben főzd meg a krumplit. Pucold meg, vágd kb. 1 cm-es karikákra, és sós vízben főzd forrástól számított kb. 10-12 percig, amíg éppen megpuhul. Ne főzd túl, mert szétesik! Szűrd le, és tedd félre.
  • Sózd és borsozd a húst, add hozzá a passzírozott paradicsomot (passata) valamint az oregánót. Ritkán megkeverve főzd sűrű szósszá alacsony lángon kb. 15-20 perc alatt. A vége előtt fél perccel add hozzá az átnyomott fokhagyma másik felét.
  • A padlizsánoknak vágd le a szárát, illetve ízlés szerint a héját, majd vágd kb. 1 cm-es szeletekre. Nagy lángon, párszor megforgatva, olajban süsd a szeleteket puhára, amíg aranybarnák nem lesznek. Ez kb. 5-6 perc minden szeletnek. Közben sózd mindegyik szeletet.
  • Most jön az olaszos rakott padlizsán összerakása. Alulra megy a padlizsánszeletek harmada, ezt érdemes egy kicsit borsozni. Erre a krumpli fele, majd a húsos szósz harmada. Ismét a padlizsán harmada, a krumpli másik fele majd a hús harmada. A tetejére a padlizsán maradék harmada, majd a hús maradék harmada, végül a reszelt sajt.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben süsd össze 30-40 percig, amíg a sajt szépen össze nem olvad, és kicsit megpirul.
    Olaszos rakott padlizsán tepsiben
Keyword rakott padlizsán
Kipróbáltad a receptet?Let us know how it was!