A paradicsomos-húsos szószhoz vágd apróra a hagymát, és a zsiradékon alacsony-közepes lángon párold kb. 8-10 percig. Az utolsó fél percben add hozzá az átnyomott vagy apróra vágott fokhagyma felét.
Add hozzá a darált húst. Időnként megkeverve közepes-nagy lángon pirítsd kb. 15 percig,amíg minden levét elfőtte és elkezd barnulni.
Közben főzd meg a krumplit. Pucold meg, vágd kb. 1 cm-es karikákra, és sós vízben főzd forrástól számított kb. 10-12 percig, amíg éppen megpuhul. Ne főzd túl, mert szétesik! Szűrd le, és tedd félre.
Sózd és borsozd a húst, add hozzá a passzírozott paradicsomot (passata) valamint az oregánót. Ritkán megkeverve főzd sűrű szósszá alacsony lángon kb. 15-20 perc alatt. A vége előtt fél perccel add hozzá az átnyomott fokhagyma másik felét.
A padlizsánoknak vágd le a szárát, illetve ízlés szerint a héját, majd vágd kb. 1 cm-es szeletekre. Nagy lángon, párszor megforgatva, olajban süsd a szeleteket puhára, amíg aranybarnák nem lesznek. Ez kb. 5-6 perc minden szeletnek. Közben sózd mindegyik szeletet.
Most jön az olaszos rakott padlizsán összerakása. Alulra megy a padlizsánszeletek harmada, ezt érdemes egy kicsit borsozni. Erre a krumpli fele, majd a húsos szósz harmada. Ismét a padlizsán harmada, a krumpli másik fele majd a hús harmada. A tetejére a padlizsán maradék harmada, majd a hús maradék harmada, végül a reszelt sajt.
Előmelegített, 180 fokos sütőben süsd össze 30-40 percig, amíg a sajt szépen össze nem olvad, és kicsit megpirul.