A fokhagymás sült padlizsán egy nagyon egyszerű, de mégis hihetetlenül ízletes módja a padlizsán elékészítésének. Tökéletes köretként is, de kenyérrel, salátával vagy akár magában önálló fogásként is megállja a helyét.

Az igazán finom fokhagymás sült padlizsán talán egyetlen titka, hogy a fokhagymát nem sütés előtt vagy közben, hanem csak utána, frissen nyomva kenjük a serpenyőben sült padlizsánszeletekre. Így nem lesz kesernyés, hanem a fokhagyma friss zamata teszi tökéletessé az ízvilágot.

Két tipp a padlizsán sütéséhez

Amire leginkább figyelni kell, ha a padlizsánt serpenyőben készítjük, egyrészt, hogy milyen erős lángon sütjük. Másrészt, hogy mennyi zsiradékot teszünk alá. Nézzük mire figyelj!

Fokhagymás padlizsán sütése szeletek a serpenyőben

1. A sütési hőfok

A padlizsán sütése mindig nagyon sok hőt igényel. Ez igaz akkor is, ha szeletekben serpenyőben készíted.

Ezzel kapcsolatban az egyik dolog, amire oda kell figyelni, az a megfelelő sütési hőmérséklet, vagyis a tűzhely megfelelő fokozata.

Minden tűzhely és minden serpenyő más, nehéz pontosan megadni egy mindenkinél ideális hőfokot. Valahol a közepes és a magas hőfok között lesz tökéletes, ezt érdemes a saját tűzhelyeden kikísérletezni.

Ha nagyon magas hőfokon sütöd, akkor megég a széle, és nemcsak szép nem lesz, de nagyon élvezhető sem. Ha viszont túl alacsony a sütési hőmérséklet, akkor egyrészt nagyon lassan készül el, másrészt könnyen megszívja magát zsiradékkal, nem lesz igazán finom, sült, grillezett élmény az így elkészített padlizsán.

2. A zsiradék mennyisége

És ebből jön a második tipp, a felhasznált zsiradék mennyisége. Itt is meg kell találni a középutat, ami kicsit függ a sütési hőmérséklettől is.

Habár van egy általános irtózás a zsiradékoktól a mai társadalmunkban, és emiatt talán megpróbálnánk a padlizsánt serpenyőben olaj nélkül sütni, ez nem fog menni. A serpenyő és a padlizsán között a hőleadás nem lesz tökéletes, az eredmény egyszerre sületlen és égett padlizsán.

Ugyanakkor a padlizsánszeletek serpenyőben sütés közben szinte korlátlan mennyiségű zsiradékot felszívnak, tehát az sem jó megközelítés, hogy addig öntöd alá az olajat, amíg felveszi. A tapasztalatom szerint kb. 2 és 4 evőkanál olaj között van az a mennyiség, amivel egy szelet serpenyőben sütött padlizsán tökéletes lesz. Ez soknak tűnik, és az is, de ennyi kell hozzá.

Serpenyős padlizsán sütése szeletek meglocsolása olajjal

Milyen zsiradékban süsd a fokhagymás padlizsánt

Természetesen a fokhagymás padlizsán sütése bármilyen zsiradékban lehetséges.

Én mindazonáltal extra szűz olívaolajat ajánlok. Habár ez tény, hogy nem olcsó, de azért éppen az előzőekben leírtak szerint a padlizsánszeletek rengeteg zsirdékot, olajat felszívnak sütés közben.

Vagyis megeszed azt, amiben sütöd. Akkor pedig miért ne egészségesen táplálkozz?!

A végén fűszerezd

A padlizsánszeleteket a végén fűszerezd, miután kivetted őket a serpenyőből. Ez igaz magára a fokhagymára is.

Egyrészt a só kiszívja a vizet bármilyen ételből, tehát ha sütés előtt vagy közben sózod, akkor sokkal inkább főni fog, mintsem sülni, grilleződni.

Másrészt az őrölt bors ennyi idő alatt már könyen megég, ami szintén nem pozitív élmény.

Viszont ha sütés után, frissen fűszerezed, akkor mind a só, mind a – lehetőleg frissen őrölt – bors még élvezetesebbé teszi a serpenyőben sült padlizsánt.

A fokhagymával viszont az a helyzet, hogy ha sütés előtt vagy közben adod a padlizsánhoz, akkor a relatív magas hőfok és hosszú sütési idő miatt gyakorlatilag megég, kesernyés lesz. A végén, sütés után rákent, szétnyomott fokhagyma viszont kellően friss ízvilágot ad az ételnek. Ráadásul nem kell rá sokat tenni, tehát nem lesz túl erősen fokhagymás.

Fontos, hogy ha lehet, fokhagymanyomót használj. Ezzel lesz a fokhagyma kellően pépes, jól kiegészítve a sült padlizsánt. Ha esetleg nincs fokhagymanyomód, akkor egy nagyobb kés lapjával próbáld meg a fokhagymát pépesíteni. Minél apróbb, minél pürésebb, annál jobb!

Fokhagymával megkent padlizsánszeletek

Fokhagymás sült padlizsán tálalása

A fokhagymás sült padlizsán nagyon finom magában, vagy bármilyen sült hússzelet, fasírt, mellé köretnek, de akár friss vegyes- vagy káposztasalátával is. Egy szelet friss kovászos házi kenyérrel is tökéletes és laktató önálló étel.

A képen vegyes zöld salátával és feta sajttal tálaltuk, nagyon finom volt!

Fokhagymás padlizsán szeletek salátával
Fokhagymás serpenyős padlizsán szeletek

Fokhagymás sült padlizsán

Egyszerű de nagyon finom padlizsánétel köretnek vagy önálló ételként
Előkészítés 5 perc
Főzési idő 25 perc
Elkészítési idő 25 perc
Adag 2

Hozzávalók
  

 • 1 db padlizsán közepes vagy nagy
 • 1,5 dl olivaolaj 2-4 evőkanál szeletenként
 • 1-2 gerezd fokhagyma
 • ízlés szerint
 • őrölt bors ízlés szerint

Elkészítés
 

 • Készítsd elő a hozzávalókat, a padlizsánt tedd egy vágódeszkára.
  Fokhagymás sült padlizsán előkészületek
 • Vágd le a padlizsán szárát, és szeleteld fel kb. 0,5 -1 cm-es szeletekre.
  Fokhagymás padlizsán sütése padlizsán felszeletelése
 • Melegítsd fel a serpenyőt közepes-magas lángon. Öntsd bele az olaj felét, és melegítsd azt is fel kb. fél percig.
  Ha több részletben sütöd a padlizsánt, akkor csak az adott szeletekhez szükséges olaj mennyiségét használd arányosan.
  Fokhagymás padlizsán sütése olaj a serpenyőben
 • Tedd a serpenyőbe egymás mellé a padlizsánszeleteket úgy, hogy ne fedjék egymást. Süsd 4-5 percig az egyik oldalán, közepes-magas hőfokon, míg elkezd barnulni foltokban.
  Fokhagymás padlizsán sütése szeletek a serpenyőben
 • Fordítsd meg, és a másik oldalát is süsd 4-5 percig, míg el nem kezd pirulni itt is.
  Padlizsánszeletek sütése serpenyőben
 • Szedd ki a padlizsánszeleteket a serpenyőböl egy tányérra. Folytasd a sütést a következő szeletekkel, locsold meg öket finoman olajjal.
  Serpenyős padlizsán sütése szeletek meglocsolása olajjal
 • Ízlés szerint egy vagy két fokhagymagerezdet nyomj ki fokhagymanyomóval, és a pépből keyn egy kicsit minden padlizsánszeletre. Sózd és borsozd ízlés szerint.
  Fokhagymával megkent padlizsánszeletek
 • Táltlad azonnal magában, köretként vagy sakátával.
  Fokhagymás padlizsán szeletek salátával
Kipróbáltad a receptet?Let us know how it was!