Habár olyan, hogy eredeti muszaka a maga valójában nem létezik, itt most megosztom azt a receptet, ami a leginkább görögnek, a leginkább autentikusnak nevezhető.
Ami a legérdekesebb volt, hogy én vörösbort gondolnék ebbe az ételbe, de amiben minden görög szakácskönyv megegyezik, hogy karakteres ízű fehérborral (ha igazán görögösre akarod, Retsinával) párolják a húsos szószt. Mivel ettől eltekintve ahány recept, annyi változat, így most itt azt a muszakát mutatom be, ami a világban a legelterjedtebb, amikkel a görög éttermekben is leggyakrabban találkozhatsz.
A muszaka összeállítása
Egy jó muszaka elkészítése időigényes, nem véletlenül a görögöknél is ünnepi étel. Előnye viszont, hogy mivel sütőben összesütött rakott padlizsánról van szó, akár előző nap is összerakható, és a tálalás napján csak a sütőbe kell betenni.
Sőt, akár még ezt is előrébb hozhatod, hiszen ez egyike azon ételeknek, amik újramelegítve csak még finomabbak lesznek. Tehát készítsd el az eredeti muszakát akár frissen, akár 1-2 nappal korábban, te és a vendégeid egészen biztosan nem fogtok csalódni!
Eredeti muszaka tálalása
Ez az eredeti muszaka verzió hasonlít az éttermekben felszolgáltakra, ezért ha hagyod egy kicsit kihűlni, akkor szép kockákra vágható.
Akár a sütőből kivéve azonnal is tálalhatod, de ahogy korábban írtam, mint minden rakott étel, ez is nagyon finom melegítve, és a hűtőben néhány napig eláll.
Eredeti muszaka recept változatok
Mivel szinte minden görög muszaka recept mást ír, ezért nyugodtan lehet kísérletezni vele.
A leggyakoribb görög variációban a padlizsánt cukkinivel helyettesítik, de szokás még hús nélkül, paradicsomszeletekkel készíteni, vagy a tetejére joghurtos besamelt tenni. Éttermekben általában az itt megadottnál vastagabb besamel réteggel készítik a muszakát, ez ízlés kérdése. Ha szereted a tejes szószt bő mennyiségben, akár a dupláját is elbírja.
Segítség a recepthez
Az eredeti muszaka elkészítése 4 jól elkülöníthető részből áll, ebből az első hármat akár külön-külön, egymás mellett is tudod csinálni:
- A padlizsán és a krumpli előkészítése
- A húsos szósz elkészítése
- A besamel mártás elkészítése
- Az eredeti muszaka összerakása és sütése
A recept eredetileg a Rántott hús wokban blogon jelent meg.
Eredeti muszaka
Hozzávalók
- 1 kg padlizsán
- 1 kg burgonya
- 0,5 dl olaj
A húsos réteghez
- 1 kg darált marhahús
- 0,5 dl olaj
- 2 fej hagyma
- 2 dl fehérbor
- 4 ek. sűrített paradicsom
- 1 tk. fahéj ízlés szerint 1-2 teáskanál
- Só
- Bors
A besamel mártáshoz
- 1 l tej
- 10 ek. liszt
- 10 dkg vaj
- 1 db tojás
- Só
- Szerecsendió őrölt
Elkészítés
A padlizsán és krumpli előkészítése
- A padlizsánokat vágd hosszában kb. fél cm-es szeletekre. Sózd be őket és tedd félre, hadd eresszék ki kicsit a levüket.
- Pucold meg a krumplit, vágd fél cm-es karikákra és konyharuhán vagy papírtörlőn szárítsd meg.
- Egy széles serpenyőben süsd barnára a krumpli és a padlizsán mindkét oldalát egy kevés olajon. Olívaolajjal sokkal finomabb lesz, de sima étolaj is jó hozzá. Mivel ez a krumpli és padlizsán mennyiség még egy nagyon nagy serpenyőbe is csak két-három körben fér bele, ezért miközben sülnek, elkezdheted készíteni a húsos szószt vagy a besamelt.
A húsos szósz elkészítése
- Vágd apróra a hagymát, és egy nagyobb edényben párold meg egy kevés olajon. Amikor üveges, add hozzá a darált húst, és pirítsd addig, amíg el nem főtte a levét. Ez kb. 15 perc
- Ha a hús elfőtte a saját levét, öntsd fel a borral, és hagyd, hogy azt is elfője. Utána add hozzá a paradicsompürét, a fahéjat, sózd, borsozd, öntsd fel kb. 2 dl vízzel, és hagyd főni közepes lángon kb. fél órát, illetve amíg a hús puha lesz és teljesen elfőtte az összes levét.
A tojásos besamel mártás elkészítése
- Olvaszd meg a vajat, és pirítsd meg benne a lisztet 2-3 percig.
- Forrósítsd fel a tejet, öntsd fel vele a vajas-lisztes keveréket, és gyors mozdulatokkal keverd el csomómentesen.
- Egészen lassú tűzön, nagyon gyakran kevergetve főzd meg a lisztet a tejben. Akkor van kész, amikor besűrűsödött, és a kanál hátuljára tapadt mártáson ha végighúzod az ujjad, akkor a csík megmarad, nem folyik össze. Kb. 8-10 percig kell főzni.
- Vedd le a tűzről, keverd jól el benne az egész tojást, ízesítsd sóval és őrölt szerecsendióval.
A muszaka összerakása és sütése
- Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
- Egy 25×35 cm-es tepsiben rakd le először az összes krumplit, sózd kicsit. Következő rétegként tedd le a padlizsánok felét, és sózd meg ezeket is. Erre jön a húsos szósz, oszlasd el egyenletesen. A tetejére a maradék padlizsán, és legvégül a besameles szósz kerül.
- 200 fokra előmelegített sütőben süsd addig, amíg a teteje meg nem barnul. Ez kb. 35-40 perc.
Évek óta így készítem. Nekem a kedvenc ételem!❤️
Köszönöm a receptet!