Habár olyan, hogy eredeti muszaka a maga valójában nem létezik, itt most megosztom azt a receptet, ami a leginkább görögnek, a leginkább autentikusnak nevezhető.

Ami a legérdekesebb volt, hogy én vörösbort gondolnék ebbe az ételbe, de amiben minden görög szakácskönyv megegyezik, hogy karakteres ízű fehérborral (ha igazán görögösre akarod, Retsinával) párolják a húsos szószt. Mivel ettől eltekintve ahány recept, annyi változat, így most itt azt a muszakát mutatom be, ami a világban a legelterjedtebb, amikkel a görög éttermekben is leggyakrabban találkozhatsz.

A muszaka összeállítása

Egy jó muszaka elkészítése időigényes, nem véletlenül a görögöknél is ünnepi étel. Előnye viszont, hogy mivel sütőben összesütött rakott padlizsánról van szó, akár előző nap is összerakható, és a tálalás napján csak a sütőbe kell betenni.

Sőt, akár még ezt is előrébb hozhatod, hiszen ez egyike azon ételeknek, amik újramelegítve csak még finomabbak lesznek. Tehát készítsd el az eredeti muszakát akár frissen, akár 1-2 nappal korábban, te és a vendégeid egészen biztosan nem fogtok csalódni!

Eredeti muszaka tálalása

Ez az eredeti muszaka verzió hasonlít az éttermekben felszolgáltakra, ezért ha hagyod egy kicsit kihűlni, akkor szép kockákra vágható.

Akár a sütőből kivéve azonnal is tálalhatod, de ahogy korábban írtam, mint minden rakott étel, ez is nagyon finom melegítve, és a hűtőben néhány napig eláll.

Eredeti muszaka recept változatok

Mivel szinte minden görög muszaka recept mást ír, ezért nyugodtan lehet kísérletezni vele.

A leggyakoribb görög variációban a padlizsánt cukkinivel helyettesítik, de szokás még hús nélkül, paradicsomszeletekkel készíteni, vagy a tetejére joghurtos besamelt tenni. Éttermekben általában az itt megadottnál vastagabb besamel réteggel készítik a muszakát, ez ízlés kérdése. Ha szereted a tejes szószt bő mennyiségben, akár a dupláját is elbírja.

Segítség a recepthez

Az eredeti muszaka elkészítése 4 jól elkülöníthető részből áll, ebből az első hármat akár külön-külön, egymás mellett is tudod csinálni:

  1. A padlizsán és a krumpli előkészítése
  2. A húsos szósz elkészítése
  3. A besamel mártás elkészítése
  4. Az eredeti muszaka összerakása és sütése

A recept eredetileg a Rántott hús wokban blogon jelent meg.

Eredeti muszaka

Eredeti muszaka

A leggörögösebb rakott padlizsán változat
5 from 2 votes
Előkészítés 2 óra
Főzési idő 40 perc
Elkészítési idő 2 óra 40 perc
Adag 8 személyre

Hozzávalók
  

  • 1 kg padlizsán
  • 1 kg burgonya
  • 0,5 dl olaj

A húsos réteghez

  • 1 kg darált marhahús
  • 0,5 dl olaj
  • 2 fej hagyma
  • 2 dl fehérbor
  • 4 ek. sűrített paradicsom
  • 1 tk. fahéj ízlés szerint 1-2 teáskanál
  • Bors

A besamel mártáshoz

  • 1 l tej
  • 10 ek. liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • Szerecsendió őrölt

Elkészítés
 

A padlizsán és krumpli előkészítése

  • A padlizsánokat vágd hosszában kb. fél cm-es szeletekre. Sózd be őket és tedd félre, hadd eresszék ki kicsit a levüket.
    Szeletelt padlizsánok
  • Pucold meg a krumplit, vágd fél cm-es karikákra és konyharuhán vagy papírtörlőn szárítsd meg.
    Szeletelt krumpli
  • Egy széles serpenyőben süsd barnára a krumpli és a padlizsán mindkét oldalát egy kevés olajon. Olívaolajjal sokkal finomabb lesz, de sima étolaj is jó hozzá. Mivel ez a krumpli és padlizsán mennyiség még egy nagyon nagy serpenyőbe is csak két-három körben fér bele, ezért miközben sülnek, elkezdheted készíteni a húsos szószt vagy a besamelt.
    Krumpliszeletek sütése eredeti muszakához

A húsos szósz elkészítése

  • Vágd apróra a hagymát, és egy nagyobb edényben párold meg egy kevés olajon. Amikor üveges, add hozzá a darált húst, és pirítsd addig, amíg el nem főtte a levét. Ez kb. 15 perc
    Eredeti muszaka húsos szósz készítése 1
  • Ha a hús elfőtte a saját levét, öntsd fel a borral, és hagyd, hogy azt is elfője. Utána add hozzá a paradicsompürét, a fahéjat, sózd, borsozd, öntsd fel kb. 2 dl vízzel, és hagyd főni közepes lángon kb. fél órát, illetve amíg a hús puha lesz és teljesen elfőtte az összes levét.
    Eredeti muszaka húsos szósz készítése 2

A tojásos besamel mártás elkészítése

  • Olvaszd meg a vajat, és pirítsd meg benne a lisztet 2-3 percig.
    Besamel készítése 1
  • Forrósítsd fel a tejet, öntsd fel vele a vajas-lisztes keveréket, és gyors mozdulatokkal keverd el csomómentesen.
    Besamel készítése 2
  • Egészen lassú tűzön, nagyon gyakran kevergetve főzd meg a lisztet a tejben. Akkor van kész, amikor besűrűsödött, és a kanál hátuljára tapadt mártáson ha végighúzod az ujjad, akkor a csík megmarad, nem folyik össze. Kb. 8-10 percig kell főzni.
    Besamel készítése 3
  • Vedd le a tűzről, keverd jól el benne az egész tojást, ízesítsd sóval és őrölt szerecsendióval.

A muszaka összerakása és sütése

  • Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
  • Egy 25×35 cm-es tepsiben rakd le először az összes krumplit, sózd kicsit. Következő rétegként tedd le a padlizsánok felét, és sózd meg ezeket is. Erre jön a húsos szósz, oszlasd el egyenletesen. A tetejére a maradék padlizsán, és legvégül a besameles szósz kerül.
    Eredeti muszaka rétegzése
  • 200 fokra előmelegített sütőben süsd addig, amíg a teteje meg nem barnul. Ez kb. 35-40 perc.
    Eredeti muszaka tepsiben
Kipróbáltad a receptet?Let us know how it was!