Go Back
+ servings
Eredeti muszaka

Eredeti muszaka

A leggörögösebb rakott padlizsán változat
5 from 3 votes
Előkészítés 2 óra
Főzési idő 40 perc
Elkészítési idő 2 óra 40 perc
Adag 8 személyre

Hozzávalók
  

  • 1 kg padlizsán
  • 1 kg burgonya
  • 0,5 dl olaj

A húsos réteghez

  • 1 kg darált marhahús
  • 0,5 dl olaj
  • 2 fej hagyma
  • 2 dl fehérbor
  • 4 ek. sűrített paradicsom
  • 1 tk. fahéj ízlés szerint 1-2 teáskanál
  • Bors

A besamel mártáshoz

  • 1 l tej
  • 10 ek. liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • Szerecsendió őrölt

Elkészítés
 

A padlizsán és krumpli előkészítése

  • A padlizsánokat vágd hosszában kb. fél cm-es szeletekre. Sózd be őket és tedd félre, hadd eresszék ki kicsit a levüket.
    Szeletelt padlizsánok
  • Pucold meg a krumplit, vágd fél cm-es karikákra és konyharuhán vagy papírtörlőn szárítsd meg.
    Szeletelt krumpli
  • Egy széles serpenyőben süsd barnára a krumpli és a padlizsán mindkét oldalát egy kevés olajon. Olívaolajjal sokkal finomabb lesz, de sima étolaj is jó hozzá. Mivel ez a krumpli és padlizsán mennyiség még egy nagyon nagy serpenyőbe is csak két-három körben fér bele, ezért miközben sülnek, elkezdheted készíteni a húsos szószt vagy a besamelt.
    Krumpliszeletek sütése eredeti muszakához

A húsos szósz elkészítése

  • Vágd apróra a hagymát, és egy nagyobb edényben párold meg egy kevés olajon. Amikor üveges, add hozzá a darált húst, és pirítsd addig, amíg el nem főtte a levét. Ez kb. 15 perc
    Eredeti muszaka húsos szósz készítése 1
  • Ha a hús elfőtte a saját levét, öntsd fel a borral, és hagyd, hogy azt is elfője. Utána add hozzá a paradicsompürét, a fahéjat, sózd, borsozd, öntsd fel kb. 2 dl vízzel, és hagyd főni közepes lángon kb. fél órát, illetve amíg a hús puha lesz és teljesen elfőtte az összes levét.
    Eredeti muszaka húsos szósz készítése 2

A tojásos besamel mártás elkészítése

  • Olvaszd meg a vajat, és pirítsd meg benne a lisztet 2-3 percig.
    Besamel készítése 1
  • Forrósítsd fel a tejet, öntsd fel vele a vajas-lisztes keveréket, és gyors mozdulatokkal keverd el csomómentesen.
    Besamel készítése 2
  • Egészen lassú tűzön, nagyon gyakran kevergetve főzd meg a lisztet a tejben. Akkor van kész, amikor besűrűsödött, és a kanál hátuljára tapadt mártáson ha végighúzod az ujjad, akkor a csík megmarad, nem folyik össze. Kb. 8-10 percig kell főzni.
    Besamel készítése 3
  • Vedd le a tűzről, keverd jól el benne az egész tojást, ízesítsd sóval és őrölt szerecsendióval.

A muszaka összerakása és sütése

  • Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
  • Egy 25×35 cm-es tepsiben rakd le először az összes krumplit, sózd kicsit. Következő rétegként tedd le a padlizsánok felét, és sózd meg ezeket is. Erre jön a húsos szósz, oszlasd el egyenletesen. A tetejére a maradék padlizsán, és legvégül a besameles szósz kerül.
    Eredeti muszaka rétegzése
  • 200 fokra előmelegített sütőben süsd addig, amíg a teteje meg nem barnul. Ez kb. 35-40 perc.
    Eredeti muszaka tepsiben
Kipróbáltad a receptet?Let us know how it was!