A serpenyőben sült padlizsánszeletek kiváló köret, de akár önálló ételként is jól műkődhetnek egy könnyebb étkezés alkalmával. Nézzük, hogyan lesz nagyon egyszerű a padlizsán sütése serpenyőben.

A folyamat nem bonyolult, de van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni.

A két legfontosabb tipp

Amire leginkább figyelni kell, ha a padlizsánt serpenyőben készítjük, egyrészt, hogy milyen erős lángon sütjük. Másrészt, hogy mennyi zsiradékot teszünk alá. Nézzük mire figyelj!

Serpenyős padlizsán sütése padlizsán szeletek sütése

1. A sütési hőfok

A padlizsán sütése mindig nagyon sok hőt igényel. Ez igaz akkor is, ha szeletekben serpenyőben készíted.

Ezzel kapcsolatban az egyik dolog, amire oda kell figyelni, az a megfelelő sütési hőmérséklet, vagyis a tűzhely megfelelő fokozata.

Minden tűzhely és minden serpenyő más, nehéz pontosan megadni egy mindenkinél ideális hőfokot. Valahol a közepes és a magas hőfok között lesz tökéletes, ezt érdemes a saját tűzhelyeden kikísérletezni.

Ha nagyon magas hőfokon sütöd, akkor megég a széle, és nemcsak szép nem lesz, de nagyon élvezhető sem. Ha viszont túl alacsony a sütési hőmérséklet, akkor egyrészt nagyon lassan készül el, másrészt könnyen megszívja magát zsiradékkal, nem lesz igazán finom, sült, grillezett élmény az így elkészített padlizsán.

2. A zsiradék mennyisége

És ebből jön a második tipp, a felhasznált zsiradék mennyisége. Itt is meg kell találni a középutat, ami kicsit függ a sütési hőmérséklettől is.

Habár van egy általános irtózás a zsiradékoktól a mai társadalmunkban, és emiatt talán megpróbálnánk a padlizsánt serpenyőben olaj nélkül sütni, ez nem fog menni. A serpenyő és a padlizsán között a hőleadás nem lesz tökéletes, az eredmény egyszerre sületlen és égett padlizsán.

Ugyanakkor a padlizsánszeletek serpenyőben sütés közben szinte korlátlan mennyiségű zsiradékot felszívnak, tehát az sem jó megközelítés, hogy addig öntöd alá az olajat, amíg felveszi. A tapasztalatom szerint kb. 2 és 4 evőkanál olaj között van az a mennyiség, amivel egy szelet serpenyőben sütött padlizsán tökéletes lesz. Ez soknak tűnik, és az is, de ennyi kell hozzá.

Grilleyett padlizsán sütése, olaj a serpenyőben

Milyen zsiradékban süsd a padlizsánt serpenyőben

Természetesen a padlizsán sütése serpenyőben bármilyen zsiradékban lehetséges.

Én mindazonáltal extra szűz olívaolajat ajánlok. Habár ez tény, hogy nem olcsó, de azért éppen az előzőekben leírtak szerint a padlizsánszeletek rengeteg zsirdékot, olajat felszívnak sütés közben.

Vagyis megeszed azt, amiben sütöd. Akkor pedig miért ne egészségesen táplálkozz?!

A végén fűszerezd

A padlizsánszeleteket a végén fűszerezd, miután kivetted őket a serpenyőből.

Egyrészt a só kiszívja a vizet bármilyen ételből, tehát ha sütés előtt vagy közben sózod, akkor sokkal inkább főni fog, mintsem sülni, grilleződni.

Másrészt az őrölt bors ennyi idő alatt már könyen megég, ami szintén nem pozitív élmény.

Viszont ha sütés után, frissen fűszerezed, akkor mind a só, mind a – lehetőleg frissen őrölt – bors még élvezetesebbé teszi a serpenyőben sült padlizsánt.

Serpenyős padlizsán sütése, szeletek a szerpenyőben

Padlizsán sütése serpenyőben

Tökéletes köret vagy vegán fogás egyszerűen, serpenyőben elkészítve
Előkészítés 5 perc
Főzési idő 20 perc
Elkészítési idő 35 perc
Fogás ebéd, Köret, Vacsora
Konyha egészséges, glutén mentes, laktózmentes, magmentes, mentes, tejmentes, tojásmentes, Vegán
Adag 2

Hozzávalók
  

  • 1 padlizsán közepes vagy nagy
  • 1,5 dl olivaolaj 2-4 evőkanál szeletenként
  • izlés szerint
  • őrölt bors ízlés szerint

Elkészítés
 

  • Készítsd elő a hozzávalókat, a padlizsánt tedd egy vágódeszkára.
    Serpenyős padlizsán sütése előkészítés
  • Vágd le a padlizsán szárát, és szeleteld fel kb. 0,5 -1 cm-es szeletekre.
    Serpenyős padlizsán sütése padlizsán szeletelése
  • Melegítsd fel a serpenyőt közepes-magas lángon. Öntsd bele az olaj felét, és melegítsd azt is fel kb. fél percig.
    Ha több részletben sütöd a padlizsánt, akkor csak az adott szeletekhez szükséges olaj mennyiségét használd arányosan.
    Grillezett padlizsán sütése, olaj a serpenyőben
  • Tedd a serpenyőbe a padlizsánszeleteket úgy, hogy ne fedjék egymást. Öntsd az olaj másik felét a padlizsánszeletek tetejére.
    Serpenyős padlizsán sütése padlizsán szeletek sütése
  • Néhányszor fordítsd meg a padlizsánszeleteket a serpenyőben, hogy mindkét oldaluk aranybarnára süljön kb. 6-10 perc alatt, tűzhelytől és serpenyőtől függően.
    Serpenyős padlizsán sütése, szeletek a szerpenyőben
  • Szedd ki az elkészült padlizsánszeleteket, és folytasd a sütést a maradék szeletekkel.
    Serpenyős padlizsán sütése megfordítás
  • Tálald ízlés szerint. A serpenyőben sült padlizsánszeleteket tálaláskor sózd és borsozd.
    Serpenyős padlizsán sütése sült padlizsán szeletek
Kipróbáltad a receptet?Let us know how it was!