Az imam bayildi egy nemzetközileg kevésbé ismert, eredeti hazájában, Törökországban azonban nagyon népszerű recept. Gyakorlatilag fokhagymás lecsóval töltött padlizsánról van szó. Az étel az egyszerűsége ellenére nagyon jól kombinálja az ízeket, és garantáltan mindenkinek ízleni fog, aki a padlizsánt szereti.
Az imam bayildi kifejezés egyébként törökül azt jelenti, hogy elájult imám, imám, mint muszlim vallási vezető. Ez az elnevezés nagyon jól érthető, ha ránézünk a megsült padlizsánokra: mint egymás mellé fektetett emberek. Emiatt a padlizsánokat egyben kell hagyni, sőt még a szárukat is rajtuk hagyni az elkészítés során.
A képeken 3 padlizsán készült, de a mennyiségeket 4 főre adom meg. Az étel elkészítéséhez válassz olyan tűzálló tálat, amibe a kívánt mennyiségű padlizsán belefér.
Olívaolaj vagy sima olaj
Mind a lecsós rész, mind a padlizsánok sütése elkészíthető normál olajban is. Azonban sokkal finomabb és egészségesebb lesz az imam bayildi, ha extra szűz olívaolajat használsz hozzá.
Én az egész padlizsánokat is extra szűz olívaolajban sütöttem, ami első ránézésre talán kicsit pazarlásnak tűnik. Viszont az olaj később leszűrhető, és bármilyen további sütéshez felhasználható.
Mi kerül a padlizsánok alá?
Ahány ház, annyiféle imam bayildi recept. Én itt egy nagyon egyszerű paradicsomszószos változatot adok meg (sűrített paradicsom + víz), de a padlizsánok alá nem feltétlenül ez kerül minden eredeti receptben.
Talán ez a sűrített paradicsomos-vizes szósz a leggyakoribb, legalábbis az online receptek alapján. De készíthető passzírozott paradicsommal vagy akár csak olívaolajjal is, de láttam már a töltött padlizsánokat csak magukban, szósz nélkül tálalni.
Imam bayildi
Hozzávalók
- 4 db padlizsán közepes
- 3 db hagyma közepes
- 3 db TV paprika
- 3 db paradicsom
- 6 gerezd fokhagyma
- ⅓ csokor petrezselyem
- 3 ek. olaj
- 1 tk. pirospaprika esetleg őrölt csilipaprika
- 8 g só 1 tk.
A paradicsomos szószhoz
- 1 tk. sűríttt paradicsom 14 g
- 120 ml víz
A sütéshez
- olaj
A díszítéshez
- 4 db koktélparadicsom vagy 1 paradicsom, elhagyható
Elkészítés
- Első lépésben készítsd el a fokhagymás lecsót. Ehhez vágd fel félkarikákra a hagymát, kb. fél cm-es csíkokra a paprikát, kockákra a paradicsomot és apróra a fokhagymát, valamint aprítsd fel a petrezselymet.
- Az olajban közepes lángon párold a hagymát kb. 8 percig, időnként megkeverve.
- Add hozzá a fokhagymát és a zöldpaprikát. Időnként átkeverve párold további 8 percig.
- Add hozzá a paradicsomot, valamint a sót, borsot és a pirospaprikát. Időnként kevergetve párold kb. 12 percig. A vége felé add hozzá a petrezselyem kb. 2/3-át.
- Amíg a lecsó készül, készítsd elő a padlizsánokat, valamint melegítsd elő a sütőt 190 fokra. A padlizsánokat hagyd egyben, a szárukat is hagyd meg, csak a héjukat vágd le csíkokban egy zöldséghámozó segítségével.
- Kb. 1 ujjnyi forró olajban egy serpenyőben nagy lángon süsd meg a padlizsánokat egészben, amíg szép barnák nem lesznek. Ez kb. 12 perc a hőfoktól és a padlizsánok méretétől függően. Közben folyamatosan forgasd őket, hogy minden oldaluk megsüljön. Legyél nagyon óvatos, az olaj nagyon forró. A megsült padlizsánokat szedd egy konyhai papírtörlőre.
- A paradicsomszószhoz egyszerűen keverd el a sűrített paradicsomot a forró vízben, és ízlés szerint sózd.
- Az imam bayildi összeállításához fektesd a padlizsánokat egymás mellé egy tűzálló tálra. Hosszában felül vágd be őket végig egy éles késsel. Egy kanál segítségével mélyítsd az így készült lyukat, hogy a padlizsánok megtölthetők legyenek. Ízlés szerint sózd őket.
- Tölts ízlés szerinti mennyiségű fokhagymás lecsót a padlizsánokba. Díszítsd egy szelet paradicsommal vagy egy koktélparadicsommal, és szórd meg kevés aprított petrezselyemmel.
- Öntsd a padlizsánok alá a paradicsomos szószt, és tedd be a sütőbe.
- 50 perc alatt süsd készre. Tálald forrón.
A recept eredetileg a Rántott hús wokban gasztroblogon jelent meg.