Ez a keleti fűszerezésű marhahússal és grillezett paradicsommal rakott padlizsán valódi ízletes megoldás, ha ketogén étrenden vagy, keto receptet keresel. Nem kell attól még lemondani az ízletes ételekről, hogy az ember egészségesen szeretne enni!
A keto rakott padlizsán receptben nincs semmilyen „hozzáadott” szénhidrát – persze a hozzávalók, például a padlizsán vagy a paradicsom természetes szénhidráttartalmától eltekintve. Mégis nem csak egészséges, de laktató, tápláló és finom is!
A receptben megadott mennyiségekkel a fűszerezés erőteljes. Csípősnek nem nevezném, a gyömbér és a bors persze ad neki egyfajta tüzességet. Mindenesetre ha a kevésbé erőteljes ízeket szereted, akkor nyugodtan csökkentsd felére-kétharmadára a megadott fűszermennyiségeket.
Keto rakott padlizsán recept marhahússal
- Első lépésben készítsd el a húsos réteget. Ehhez aprítsd fel a hagymát és a fokhagymát, őröld meg a 4 tk. római köményt.
- A hagymát 2 ek. zsíron, közepes lángon, időnként megkeverve párold üvegesre 4-5 perc alatt. Add hozzá a római köményt – egészben és őrölve is – és a fokhagymát. Pirítsd 1 percig, párszor átkeverve.
- Add hozzá a darált húst, és nagy lángon, néha megkeverve pirítsd addig, amíg teljesen barna nem lesz.
- Sózd és borsozd, szórd meg a szárított gyömbérrel és a fahéjjal, add hozzá a sűrített paradicsomot. Keverd el, és pirítsd 1-2 percig.
A hús kb. 2 tk. sót vesz fel, majd később a padlizsánrétegeket is érdemes sózni.
- Öntsd kb. 2 dl vízzel, és nagy lángon párold 10-15 percig. A végére süsd le teljesen zsírjára.
- Közben melegítsd be a sütőt 170 fokra légkeveréssel vagy 180 fokra alsó-felső sütéssel, és készítsd elő a padlizsánokat. Ehhez vágd le a szárukat, két oldalt vékonyan a héjukat, és vágd fel ezzel a vágással párhuzamosan őket kb. 1 cm-es szeletekre.
- Egy nagy serpenyőben, nagy lángon süsd meg a padlizsánokat mindkét oldalukon.
Ez a mennyiség kb. 4 adagban sül meg az alábbiak szerint: Másfél ek. zsírba tedd a szelteket, és süsd kb. 4 percig. Utána fordítsd meg őket, önts alájuk 1 ek. zsírt. Süsd 3 percig, és egy spatuálval „szurkáld” meg őket. Végül fordítsd vissza az eredeti oldalukra, és süsd úgy is 1 percig.
- Szeleteld fel a paradicsomokat, és ugyanebben a serpenyőben 1 ek. zsírban 2 perc alatt süsd meg őket egy kicsit.
- Egy kisebb tepsibe terítsd le a padlizsán felét, sózd és borsozd. Terítsd rajta szét a hús felét. Tedd rá a padlizsánszeletek másik felét és a paradicsomot, sózd és borsozd. Erre a maradék hús jön, majd szórd meg az egészet a reszelt parmezánnal.
Haladó tipp: én a serpenyőbe, amiben a hús sült, öntök egy kevés vizet, felforralom, és ezzel feloldom az összes benne maradt, letapadt ízt, maradékot. Ezt aztán még ráöntöm a tepsire.
- Tedd be a sütőbe, és süsd 25 percig.
A keto rakott padlizsán elkészült. Tálald azonnal melegen. De hűtőben akár több napig is eltartható, és sütőben bármikor felmelegíthető.
Megjegyzés a hozzávalókkal kapcsolatban
A receptben megadott mennyiség 4-6 adaghoz elegendő. Nyugodtan felezd meg, és rakd csak egy rétegben, ha kevesebb is elég. Ebben az esetben sokkal hamarabb elkészül, mert a legtöbb időt a padlizsánszeletek sütése viszi el.
A zsír vagy olaj kérdését rád bízom. Mindkettővel készíthető ez a recept, és mindkettővel finom lesz.
A sajt kérdése is kicsit egyéni akár a keto, akár például a paleo diétákban. Természetesen ha számodra nem fér bele, akkor ne tegyél rá. A parmezán sajt – mint általában a kemény sajtok – elfogadottak mindkét diétában. De én például először Emmentáli sajtot is tettem volna rá, be is szereztem. A recept előkészítésekor kaptam azt a tanácsot, hogy igazán keto recepthez az már nem megfelelő.
Jó étvágyat, és egészségedre!
Keto rakott padlizsán marhahússal
Hozzávalók
- 800 g darált marhahús
- 1400 g padlizsán kb. 4 darab
- 350 g paradicsom
- 150 g hagyma kb. 2 közepes fej
- 2 gerezd fokhagyma
- 12 ek. zsír vagy olaj
- 120 g sűrített paradicsom
- 4 tk. őrölt római kömény
- 1 tk. egész római kömény
- 1 tk. őrölt fahéj
- 2 tk. őrölt gyömbér
- só
- bors
- 50 g reszelt parmezán sajt elhagyható
Elkészítés
- Első lépésben készítsd el a húsos réteget. Ehhez aprítsd fel a hagymát és a fokhagymát, őröld meg a 4 tk. római köményt.
- A hagymát 2 ek. zsíron, közepes lángon, időnként megkeverve párold üvegesre 4-5 perc alatt. Add hozzá a római köményt – egészben és őrölve is – és a fokhagymát. Pirítsd 1 percig, párszor átkeverve.Add hozzá a darált húst, és nagy lángon, néha megkeverve pirítsd addig, amíg teljesen barna nem lesz.
- Add hozzá a darált húst, és nagy lángon, néha megkeverve pirítsd addig, amíg teljesen barna nem lesz.
- Sózd és borsozd, szórd meg a szárított gyömbérrel és a fahéjjal, add hozzá a sűrített paradicsomot. Keverd el, és pirítsd 1-2 percig.
- Öntsd kb. 2 dl vízzel, és nagy lángon párold 10-15 percig. A végére süsd le teljesen zsírjára.
- Közben melegítsd be a sütőt 170 fokra légkeveréssel vagy 180 fokra alsó-felső sütéssel, és készítsd elő a padlizsánokat. Ehhez vágd le a szárukat, két oldalt vékonyan a héjukat, és vágd fel ezzel a vágással párhuzamosan őket kb. 1 cm-es szeletekre.
- Egy nagy serpenyőben, nagy lángon süsd meg a padlizsánokat mindkét oldalukon.
- Szeleteld fel a paradicsomokat, és ugyanebben a serpenyőben 1 ek. zsírban 2 perc alatt süsd meg őket egy kicsit.
- Egy kisebb tepsibe terítsd le a padlizsán felét, sózd és borsozd. Terítsd rajta szét a hús felét. Tedd rá a padlizsánszeletek másik felét és a paradicsomot, sózd és borsozd. Erre a maradék hús jön, majd szórd meg az egészet a reszelt parmezánnal.
- Tedd be a sütőbe, és süsd 25 percig.