Ha szereted a padlizsánkrémet, akkor jogosan merül fel benned is a kérdés, hogy meddig áll el. Senki nem akarja kidobni ugyanis ezt a finomságot, de azért persze az sem lenne jó, ha megromlana.
Padlizsánkrém ugyan többféle lehet, és ez valamilyen szinten az eltarthatóságát is befolyásolja. De gyors válaszként azt tudom mondani, hogy a padlizsánkrém hűtőben, lezárt dobozban 4-5 napig minden esetben eláll. Ha lehet, akkor inkább üvegedényben tárold.
Különböző padlizsánkrémek
- A legkevésbé a majonézes padlizsánkrém áll el. Nem a majonéz miatt, hanem mert ebbe Magyarországon tejfölt teszünk. Ezt semmiképp sem fogyasztanám egy hét után.
- Majonéz nélküli (pl. olívaolajjal készített) padlizsánkrém akár két hétig is elállhat a hűtőben. Minél fűszeresebb, annál jobb, hiszen a sónak, fokhagymának is van tartósító hatása.
- A klasszikus erdélyi padlizsánkrém (vinete) szintén nem tartalmaz semmi romlandó anyagot, az is két hétig tárolható.
- A zakuszka is tipikus padlizsánkrém, és mivel az sem tartalmaz semmi könnyen romlandót, szintén eláll akár két hétig is.
Padlizsánkrém meddig áll el mélyhűtőben
Elvileg nincs akadálya annak, hogy a padlizsánkrémet lefagyaszd. Ebben az esetben én nem hagynám 3-4 hónapnál tovább a mélyhűtőben, de addig biztosan eláll.
Érdemes azért megjegyezni, hogy a mélyhűtőben tárolt padlizsánkrémnek nem feltétlenül lesz annyira finom, annyira „friss” az íze, mintha csak a hűtőbe tennéd.
Padlizsánkrém tartósítva
A nem majonézes padlizsánkrémek akár befőttes üvegben, befőzéses technikával is tartósíthatók. Ilyenkor azért figyelni kell arra, hogy minden megfelelően steril legyen, de ha a tartósítás rendben van, akkor az így eltett padlizsánkrém akár egy évig (vagy tovább) is eláll.