A ratatouille elkészítéséhez első lépésben vágj össze minden hozzávalót. A paprikák magházát és magját távolítsd el, és vágd 2-3 cm-es kockákra. A padlizsán és cukkini végét vágd le, vágd egyszer hosszában félbe, majd még egyszer félbe őket (ha nagyobb a padlizsán, akkor lehet 3-ba), majd 2-3 cm-es kockákra. A paradicsomot vágd negyedekbe, és vágd ki a csumáját. A hagymát vágd nagyobb kockákra, a fokhagymát aprítsd fel. Minden hozzávalót külön tálba vagy tányérba tegyél.
Nagy lángon pirítsd meg egyenként a zöldségeket 1-1 evőkanál olívaolajon 5-5 percig, gyakran kevergetve. Először a kétféle paprikát egyben, aztán a padlizsánt, majd a cukkinit. Tedd őket vissza a tálba.
Utolsó lépésben a hagymát és a paradicsomot pirítsd 5 percig 2 evőkanál olívaolajon, gyakran kevergetve. Az utolsó percben sózd, és add hozzá a fokhagymát.
Add hozzá a megpirított paprikát, padlizsánt és zukkinit, sózd, borsozd, majd tedd bele a fűszernövényeket is.
5-10 percenként alaposan átkeverve, lassú-közepes lángon, fedő alatt főzd kb. 40 percig. Akkor jó, ha a hozzávalók még külön vannak, de a padlizsán és a cukkini már krémesen olvadós.