Go Back
+ servings
Ratatouille

Francia lecsó (ratatouille recept)

Szilágyi Balázs
Előkészítés 30 perc
Főzési idő 40 perc
Elkészítési idő 1 óra 10 perc
Course Egytálétel, Köret
Cuisine Francia, Vegán, Vegetáriánus, Zöldséges
Adag 6 adag

Hozzávalók
  

  • 2 db padlizsán kb. 700 g
  • 2 db cukkini kb. 750 g
  • 900 g érett paradicsom kb. 9 db
  • 1 db zöld kaliforniai paprika
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 2 fej vöröshagyma kb. 200 g
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db babérlevél
  • 5-6 szál friss kakukkfű
  • 5 ek. extra szűz olívaolaj
  • bors

Elkészítés
 

  • A ratatouille elkészítéséhez első lépésben vágj össze minden hozzávalót. A paprikák magházát és magját távolítsd el, és vágd 2-3 cm-es kockákra. A padlizsán és cukkini végét vágd le, vágd egyszer hosszában félbe, majd még egyszer félbe őket (ha nagyobb a padlizsán, akkor lehet 3-ba), majd 2-3 cm-es kockákra. A paradicsomot vágd negyedekbe, és vágd ki a csumáját. A hagymát vágd nagyobb kockákra, a fokhagymát aprítsd fel. Minden hozzávalót külön tálba vagy tányérba tegyél.
  • Nagy lángon pirítsd meg egyenként a zöldségeket 1-1 evőkanál olívaolajon 5-5 percig, gyakran kevergetve. Először a kétféle paprikát egyben, aztán a padlizsánt, majd a cukkinit. Tedd őket vissza a tálba.
  • Utolsó lépésben a hagymát és a paradicsomot pirítsd 5 percig 2 evőkanál olívaolajon, gyakran kevergetve. Az utolsó percben sózd, és add hozzá a fokhagymát.
  • Add hozzá a megpirított paprikát, padlizsánt és zukkinit, sózd, borsozd, majd tedd bele a fűszernövényeket is.
  • 5-10 percenként alaposan átkeverve, lassú-közepes lángon, fedő alatt főzd kb. 40 percig. Akkor jó, ha a hozzávalók még külön vannak, de a padlizsán és a cukkini már krémesen olvadós.
Kipróbáltad a receptet?Let us know how it was!