Go Back
+ servings
Parmigiana di melanzane

Parmigiana di melanzane: olasz rakott padlizsán

Szilágyi Balázs
Előkészítés 20 perc
Főzési idő 1 óra 10 perc
Elkészítési idő 1 óra 30 perc
Course Egytálétel
Cuisine Olasz, Vegetáriánus, Zöldséges
Adag 6

Hozzávalók
  

  • 1,5 kg padlizsán
  • 150 g parmezán
  • 300 g friss mozzarella vagy scamorza
  • fél fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • 1,4 l passzírozott paradicsom (passata di pomodoro)
  • néhány levél friss vagy 1 teáskanál szárított bazsalikom

Elkészítés
 

  • Először készítsd elő a padlizsánokat. Vágd le a szárat, és hosszában vágd föl kb. 1 cm-es szeletekre. Egy nagyobb szűrőben alaposan besózva rétegezd őket egymásra. Tegyél rájuk egy tányért és valami nehezéket, így a padlizsánok a só és a súly hatására kiengedik keserű levüket. Hagyd állni őket legalább 1 órát.
  • Közben készíts egy egyszerű, de finom paradicsomszószt, amivel a parmigianát rétegezni tudod. Ehhez vágd apróra a hagymát és a fokhagymát, és 4 evőkanál olívaolajban, közepes lángon párold őket néhány percig. Öntsd hozzá a passzírozott paradicsomot, és hagyd főni, amíg jól besűrűsödik. Ez legalább fél óra, de ha tovább fő csak még finomabb lesz. Vedd le a tűzről és ízesítsd sóval illetve az apóra vágott bazsalikomlevéllel (vagy szárított bazsalikommal).
  • Ha a padlizsánok kiengedték a levüket, mosd le a sót róluk bő vízzel, szárítsd meg őket egy papírtörlővel vagy konyharuhával, és a maradék olívaolajban süsd mindkét oldalukat aranybarnára.
  • Ezután kezdődhet a rétegzés. Először egy evőkanál olívaolajjal kend be a tepsi alját, aztán vékony paradicsomszósz réteg következik. Erre fektesd a sült padlizsánokat, majd takard be vékonyan paradicsom szósszal. Szórd meg reszelt parmezánnal, és tedd a padlizsánokra a felszeletelt mozzarellát vagy scamorzát. Folytasd a rétegzést: padlizsán, paradicsom, reszelt és szeletelt sajt. Az utolsó rétegnél csak reszelt parmezánt tegyél a paradicsom szószra.
  • Süsd 200 fokos sütőben kb. 40 percig, amíg az ízek szépen összeérnek és a tetején a parmezán ropogós barnára sül.
Kipróbáltad a receptet?Let us know how it was!