Go Back
+ servings
Babaganus

Babaganus – közel-keleti padlizsánkrém

Szilágyi Balázs
Előkészítés 10 perc
Főzési idő 1 óra
Elkészítési idő 1 óra 10 perc
Course Mártogatós
Cuisine Arab, Ketogén, Vegán, Vegetáriánus
Adag 8

Hozzávalók
  

  • 75 dkg padlizsán
  • 5 evőkanál tahini (szezámmag püré)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • pár csepp citromlé
  • 2 csipet őrölt római kömény
  • ½ kávéskanál apróra vágott petrezselyem
  • 3 levél koriander apróra vágva

Elkészítés
 

  • Az első lépés a padlizsánok sütése. Ehhez használhatsz konzervként kapható padlizsánpürét, sütheted a sütőben vagy nyílt lángon esetleg faszénen. Itt a trükk: azt az igazi, füstös ízt, amit a török étkezdékben megszoktál és amiért én személy szerint imádom a babaganust, csak a nyílt lángon vagy faszénen sütéssel érheted el. Vagy persze füstaromával, de éppen a nem természetes anyagokról beszéltem az előbb, úgyhogy azt hanyagolnám. 
  • Ha te sütöd a padlizsánokat, akkor várj egy kicsit, amíg kihűlnek. Utána vágd le a szárat és szedd le a héját. Egy nagyobb vágódeszkán érdemes egy kicsit hagyni lecsöpögni, esetleg egy kisebb vágódeszkával lelapítani, hogy a felesleges vizet le tudd róla önteni.
    Utána egy villával törd össze apróbb darabokra. Az eredeti babaganus egyik lényegi különbsége más padlizsánkrémekhez képest, hogy nem aprítják pépesre a padlizsánt, kisebb darabokat hagynak benne. (Természetesen a konzerv padlizsánpüréből készült változat ezt sem tudja.)
  • Keverd el a padlizsánt a hozzávalókkal. Az ízesítés teljesen egyedi lehet, a fokhagyma, tahini és olívaolaj kivételével akár minden mást kihagyhatsz. Én úgy találtam, hogy az a negyed csipet koriander és kevés római kömény kell ahhoz, hogy az igazi, közel-keleti ízt megkapd.
Kipróbáltad a receptet?Let us know how it was!